tisdag, december 20, 2011

Kavring / Dark Rye-Bread

Ett riktigt kul bröd att baka och sambons favoritbröd. När man gör något från grunden som man gör med detta bröd så blir det inte bara gott utan man har full koll på vad man får i sig också. Och det gillar jag.

Dag 1
7 dl vatten
7 dl grovt rågmjöl (450 g)
1 msk salt
1 msk hel kummin

Gör såhär dag 1:
1. Blanda mjöl med salt och kummin i en stor bunke.
2. Koka upp vattnet och häll det kokande vattnet över mjölblandningen och blanda ordentligt.
3. Lägg plastfolie (eller Bee´s wrap som jag gör) över och låt stå i rumstemperatur i 8 timmar. Degen kommer vara bubblig och ganska lös. Det fungerar även att låta den stå längre än 8 timmar. Som längst har jag haft fördegen igång i 3 dagar innan jag gick vidare till steg 2.

Dag 2
50 g jäst
3,5 dl vatten
7 dl fint rågmjöl (450 g)
2 dl mörk sirap (280 g)
2 msk soja
1 l rågsikt (600 g)
3 dl vetemjöl (160 g)

Gör såhär dag 2:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen och blanda väl.
3. Blanda ner fördegen från dag 1 tillsammans med rågmjöl. Arbeta ihop till en ganska lös deg.
4. Låt jäsa under bakduk i 4 timmar.
5. Ta fram bakassistenten och blanda degen med sirap, soja, rågsikt och lite vetemjöl i taget. Jag blandade inte i allt utan lät degen vara ganska kladdig. Arbeta degen på högsta hastighet i ca 5 minuter.
6. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar och forma till avlånga limpor.
8. Lägg limporna i smorda och mjölade 1,5 liters bakformar.
9. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter igen.
10. Sätt ugnen på 175 grader.
11. Ställ formarna i ugnen, lägg på bakplåtspapper och täck med en plåt så att bröden inte höjer sig under gräddningen. De ska ju få en kantig form som är typisk för kavring.
12. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Eller tills innertemperaturen visar 97 grader, då blir de perfekta.
13. Ta ut bröden och pensla dem med kallt vatten.
14. Linda in dem i bakduk och låt kallna på ett galler.




A really fun bread to bake and my hubbys favorite bread. When you do something from scratch it becomes really delicious and you have full control of whats inside the bread. No additives. And I like that.

day 1
3 cups water
3 cups rye flour (450 g)
1 tbsp salt
1 tbsp whole cumin

Steps day 1:
1. Mix flour with salt and cumin in a large bowl.
2. Boil water and pour the boiling water over the flour mixture and mix well.
3. Foil with plastic wrap (or Bee's wrap which I do) and let stand at room temperature for 8 hours. The dough will be bubbly and pretty loose.

day 2
50 g yeast
1,5 cups water
3 cups rye flour (450 g)
0,75 cups dark syrup (280 g)
2 tbsp soy
4,25 cups sifted rye-flour (600 g)
1,25 cups flour (160 g)

Steps day 2:
1. Crumble the yeast into a bowl.
2. Heat the water to 37 degrees and pour it over the yeast and mix well.
3. Mix dough from day 1 with yeast, water and rye flour. Mix together to a rather loose dough.
4. Let rise under a cloth for 4 hours.
5. Use a mixer and mix the dough with syrup, soy, sifted rye-flour and the flour. Knead the dough on high speed for about 5 minutes.
6. Let rise under a cloth for 30 minutes.
7. Put the dough on a floured surface and divide it into two pieces and shape into oblong loaves.
8. Place loaves in greased and floured tins.
9. Let rise under a cloth for 30 minutes again.
10. Preheat the oven to 175 degrees.
11. Place the tins in the oven and bake in the lower part of the oven for about 50 minutes. Or until the internal temperature shows 97 degrees, then they are perfect.
12. Remove the loaves and brush them with cold water.
13. Wrap them in a kitchen towel and let cool on a rack.


2 kommentarer:

  1. sjukt gott recept som jag använt förr, go mattalibanen!

    SvaraRadera
  2. Ja det är verkligen sjukt gott. Har faktiskt ätit kavring varje dag den här veckan. Men det är många skivor över så det räcker till julafton då jag ska göra små snittar med kavring och kalix löjrom och randig kavring med västerbottensost och persilja. Mums!

    SvaraRadera