söndag, december 04, 2011

Chili Con Carne Texasstyle



Chili con carne behöver inte bara vara den som vi har i Sverige med köttfärs och vita bönor. Den kan vara alldeles alldeles underbar också när den som här är gjord på högrev och serveras med tex hemmagjord salsa och jalapenogranita

Chili con Carne 4-6 port:
1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g bacon
2-3 msk olivolja
1 gul lök
2 färska jalapeños
3 vitlöksklyftor
800 g krossade eller hela tomater i burk
3 msk limejuice
nymalen svartpeppar

Chilipasta:
1,5 msk anchochilipulver eller 1 stor anchochili 
0,5 msk cayennepeppar
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0,5 dl vatten

Gör såhär:
1. Putsa högreven och skär i ca 3 cm stora kuber. Salta och rör om och ställ åt sidan att dra en stund.
2. Rör ihop chilipastan. Blanda alla ingredienser i en mixer till en jämn pasta.
3. Förbered ingredienserna genom att finhacka bacon, lök, jalapeño och vitlök och ställ åt sidan i olika skålar.
4. Knaperstek bacon och spara baconfettet. Ställ den stekta baconet åt sidan och spara baconfettet till stekning av högreven.
5. Stek köttet i omgångar i olivolja och baconfett.
6. Fräs lökhacket i några minuter.
7. Tillsätt chili och vitlök och fräs ytterligare några minuter.
8. Tillsätt chilipastan och stek några minuter till.
9. Blanda ner allt i en stor gryta med köttet, krossade tomater och limejuice.
10. Låt sjuda på låg värme med locket på i ca 2-3 timmar tills köttet är sådär härligt mört så den nästan faller sönder när man rör på den.
11. Tillsätt det knaperstekta baconet mot slutet av koktiden.
12. Smaka av med salt och peppar.

Serveringsförslag; fetaostbitar, tomatsalsa, majssalsa, sweet chilisås, cheddarostbitar, finhackad rödlök, lime, gemsalladsblad




Serveringsförslag: ris, potatis eller tortillabröd, jalapenogranita, tomatsalsa, blandad valfri sallad, fetaost, cheddarost, finhackade korianderblad, guacamole eller avokado i tärningar, finhackad lök, bönröra, paprika, creme fraiche mm.



Uppdaterad: 2018-01-13

Inspirerad från detta receptet från DN.se

2 kommentarer:

  1. Ska göra den här Chilin i sommar, liknar en som vi gjorde för 20 år sedan, riggar vedspis ute och sedan är det bara att koka.

    SvaraRadera
  2. Anonym, lycka till. Du kommer älska denna!

    SvaraRadera