fredag, december 23, 2011

Faster Hortensias Pressgurka

Faster Hortensia är en kvinna på Gotland som egentligen heter Inga. Men hon kallar sig alltid Faster Hortensia och när jag fick detta recept av henne för många år sedan så skrev hon "Faster Hortensias inlagda gurka" överst på pappret.

Du behöver:
1 gurka
1 tsk salt
nymalen peppar
1/2 dl ättikssprit (12%)
3 dl vatten
1 dl socker
klippt persilja (jag använder bladpersilja men det går bra med krus också)
salladskrydda (inte italiensk för den innehåller jästextrakt)

Gör såhär:
1. Tvätta av gurkan och skiva gurkan med en mandolin och strö på salt och peppar och blanda om och lägg ner gurkan i en burk. Det går bra att skiva med en osthyvel också om man inte har en mandolin.

2. Blanda ättikssprit, vatten, socker, persilja och salladskrydda och blanda om ordentligt tills sockret har smält. Häll blandningen över gurkan och ställ in i kylen.

Tips! Jag brukar göra denna dagen innan vi ska äta men jag har även gjort den samma dag med några timmar till godo och den har varit god då också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar