onsdag, december 21, 2011

Knäckt av knäck

Nu kom jag ihåg igen varför jag inte gör knäck. Efter 1,5 timmars arbete så hade jag 22 st minimala knäckformar fyllda och en disk som tog 30 minuter att få ren. Det är inte lätt att få bort knäck som börjat stelna. Så totalt sett 2 timmars arbete för 22 pytte godisbitar. Är man dum i huvet eller? Jag tycker inte ens om knäck! Men vill ni försöka och kanske lyckas bättre än mig så har ni receptet här. Själv kommer jag aldrig mer göra om detta. Iaf inte så länge minnet håller.

För 50 st
1 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
Ev 0,5 dl hackad mandel (vi gillar knäck utan nötter i det här huset men alla andra brukar ha nötter i sina knäck)

Gör såhär:
1. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp och sänk till lägsta värmen där knäcken fortsätter koka. Jag sänkte ner till näst lägsta på vår spis. Rör om då och då så inte knäcken bränner fast.
3. Använd en termometer för att se när knäcken är färdig. Temperaturen ska upp till 122-130 grader. Ju varmare desto hårdare knäck. (Om ni gillar mandel i knäcken så är det läge att hälla i den hackade mandeln när knäcken är färdig).
4. Häll upp smeten i knäckformar, helst snabbare än vad jag gjorde eftersom hälften av min smet hann stelna innan jag fått ut den i formarna och sen tog det en halv evighet att diska ur byttan.

No more knäckmäck för mig.


2 kommentarer:

  1. Men hjärtat! Varmvatten tar bort knäck? Det är ju socker som smälter bort i vatten!

    Kram!
    /A

    SvaraRadera
  2. Haha, jag kan försäkra dig att jag använde VARMT vatten. Jag tom kokade upp vatten. Skiten satt som en stenklump. Men till slut efter många svordomar så var knäcken väck. Yay!

    SvaraRadera