Ingredienser för 4 portioner:
2 klyftor vitlök
1 tumstor bit ingefära
1 st röd chili
1 st lime skal + saft
1 msk Olivolja
2 msk fisksås
0,5 msk soja
0,5 msk råsocker
2 dl röda linser
2 stora morötter
1 paket färska böngroddar
10 cm gurka
1 st avokado
1 påse färsk Spenat
1 kruka färsk koriander (kan bytas ut mot slätbladig persilja)
1 påse färdigrostade cashewnötter (Saltå Kvarn)
Gör såhär:
1. Finriv vitlök och ingefära.
2. Finhacka chili.
3. Riv yttersta skalet på limen och pressa ut saften.
4. Blanda i en stor skål vitlök, ingefära, chili, limeskal, limesaft, olivolja, fisksås, soja och socker. Smaka av och justera så du får en balans mellan salt, syrligt och sött.
5. Koka linser i 3 minuter (Saltå Kvarns ska man koka i 10 minuter enligt förpackningen men de kokar jag bara 3 minuter för att få tuggmotstånd och för att de inte ska bli mosiga).
6. Häll av vattnet från linserna och blanda ner linserna med dressingen och böngroddar.
7. Skala morötterna och hyvla långa strimlor med en julienneskalare eller en potatisskalare.
8. Skala gurkan och dela på mitten och gröp ur kärnorna med en sked. Skär i skivor så det blir små båtar.
9. Skär avokadon i kuber.
10. Finstrimla spenat.
11. Lägg ner avokado och spenat tillsammans med morötter och gurka. Blanda ordentligt.
12. Skär koriander eller persilja grovt och vänd ner i salladen strax innan servering.
13. Strö över cashewnötter.
14. Servera som ensamrätt eller tillsammans med en laxbit.
Inspirerad från Saltå Kvarns smakråd.
Det här receptet sparar jag direkt
SvaraRaderaMilla, det gör du rätt i för den är riktigt god. Vi har gjort den många ggr senaste månaderna.
SvaraRadera