söndag, december 18, 2011

Martins Vörtbröd

Bakade Pain de Martins vörtbröd och de blev riktigt bra. Inga torra köpevörtlimpor här inte. Utan lite svampiga på ett bra sätt, som han själv beskriver limpan. Plus en härligt hård skorpa. Första gången för mig och det var absolut inte sista gången. Det tog 2 dgr men det var väl värt mödan och i ärlighetens namn så var det inte så mycket jobb som man lätt tror. Fick dock inte tag på flytande vört så jag körde med vörtmix. Till nästa år ska jag se till att skaffa flytande vört. Här kommer receptet hur jag gjorde med vörtmix. För Pain de Martins recept se länk längst ned i detta inlägg.

Fördeg som ska stå 4-6 timmar:
150 g julmust
100 g grahamsmjöl
10 g jäst

Blanda ihop och täck över bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 4-6 timmar. Jag gjorde degen på natten innan jag gick och la mig. Så min deg fick stå uppemot 10 timmar. Det verkade fungera det också eftersom brödet blev bra.

Deg till 2 limpor vört:
100 g julmust
250 g kallt vatten
25 g jäst
25 g honung
100 g muskovadosocker
650 g vetemjöl
100 g rågmjöl
fördegen
1 stor påse vörtmix
20 g salt
1 dl russin

Gör såhär:
1. Blanda jästen ordentligt med julmusten.
2. Blanda i allt förutom salt, vörtmix och russin.
3. Kör degblandaren i några minuter på låg hastighet tills allt blandat sig ordentligt. Låt sen degen vila i 20 minuter innan du blandar i salt, vörtmix och russin.
4. Kör maskinen 7-8 minuter och öka hastigheten lite mot slutet. Täck degen med en handuk och jäs degen i ca 1 timme.
5. Häll degen i en stor oljad bunke. Degen kommer jäsa till dubbel storlek så se till att ha en extra stor bunke.
6. Täck med plastfolie och jäs degen i rumstemperatur i ca 3 timmar.
7. När det är ca 30 minuter kvar på jästiden så sätt på ugnen på 250 grader.
8. Häll ut degen på rikligt med rågmjölat bakbord. Var försiktig med degen och arbeta inte med den mer. Utan dela den bara i två bitar och montera ihop till två lika stora limpor. Jag vek bara skarvarna under limporna.
9. Lägg en plåt i nedersta falsen med tre isbitar (detta gör så att den blir en hård skorpa på bröden). Sen lägger man direkt in bröden med en termometer instucken i ett av bröden.
10. Sänk direkt ner värmen till 200 grader. Pain de Martins bröd tog 25 minuter till en innertemperatur till 98 grader. För mig tog det runt 35 minuter. Så det känns som rätt väg att gå att ha en termometer i brödet. Hade aldrig testat det förut.



Härligt hård och seg skorpa med ett saftigt inre. Visst är de snygga?

Här hittar ni originalreceptet hos Pain de Martin

2 kommentarer:

  1. Vill bara påpeka att vörtmixen antagligen innehåller salt också. Det var i alla fall salt i den påsen vörtmix jag köpte. Santa Maria var märket.

    SvaraRadera
  2. Tänkte inte på det, men du har säkert helt rätt. Jag hade Santa Marias Vörtmix och ändå samma mängd salt som Martin sa i sitt recept. Men brödet blev gott och inte alls salt så det funkade ändå. Vilken tur man har ibland.

    SvaraRadera