torsdag, december 22, 2011

Egen Fikonmarmelad

Verkligen ett superenkelt recept på egen hemmagjord fikonmarmelad med bara några få ingredienser. Less is more. Så himla gott till ost. 

Ingredienser:
250 g torkade fikon
150 g strösocker
1 citron (zest och saft)

Gör såhär:
1. Blötlägg fikonen över natten.
2. Koka fikonen i blöttläggninsvattnet ca 10 minuter tills de är mjuka. 
3. Kör till en jämn puré i en matmixer.
4. Lägg i fikonpuré, socker, citronzest och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. 
5. Koka upp på låg värme och när purén kokat upp så fortsätt röra ständigt och tills den fått en tjock konsistens av marmelad i 10 minuter.
6. Lägg i en fin burk. 

Tips! Tänk på att hela tiden ha låg värme så marmeladen inte bränner fast.
 
Härlig gyllenbrun färg. Precis som jag vill ha min fikonmarmelad.


2 kommentarer:

  1. Jag använde detta som grundrecept (och tackar för det!), men körde fikonen i mixern och kokte dem utan blötläggning - det gick jättebra. I tillägg stoppade jag i en kanelstång, en vanlijstång, rivet skal av en lime och lite mörk rom. Fantastiskt till dansk ost med mycket smak :) Årets julklapp!
    Amalia

    SvaraRadera
  2. Låter supergott! Hur mycket vatten hade du ungefär?
    Mari

    SvaraRadera