Ingredienser för 4 port:
2,5 dl grötris
2 dl vatten
1 tsk salt
1,5 liter mjölk
Till servering:
Smör
Mjölk
Socker eller sirap
Kanel
Gör såhär:
1. Häll i ris, vatten och salt i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka ris och vatten tills vattnet kokat in i riset. Brukar ta några minuter. Rör hela tiden så riset inte fastnar i botten.
3. Häll i all mjölk, koka upp och dra ner plattan till lägsta värmen. Jag brukar sjuda på 1:an tills det är klart. Rör om då och då tills gröten gonat ihop sig. Brukar ta ca 1.5 timme när man kokar på 1:an.
4. Servera med ett smöröga, socker eller sirap, mjölk och kanel.
Av resterna kan man göra sin egna risifrutti med lite vaniljsocker och sylt. Eller saftsoppa som min mamma alltid gjorde. Eller julens goda ris ala malta.
Så gott denna gröt kan jag längta efter
SvaraRadera