måndag, december 19, 2011

Mommos finska kålrotslåda

När jag under några års tid försökte få detta hemliga recept från min Mommo och hon inte kunde ge mig någon "eftersom hon har receptet i huvudet och visste inte måtten och mängden av allt", så ställde jag mig till slut bakom henne när hon gjorde den och kikade över axeln och förbjöd henne att stoppa ner något i kålrotsröran utan att jag skrivit vad hon lagt ner. Så det blev en härligt rörig anteckning. Så här i efterhand hade det varit kul att ha kvar de anteckningarna. Där jag gjorde bockar för nypar och hoftar och hej och hå. När jag sen varje år efter det har gjort den här kålrotslådan så har den blivit perfekt. Kålrotslåda har en given plats på det finska julbordet, så jag är uppvuxen med denna underbara rätt. Förstår inte att inte Svenskarna hittat till den. Eller som de säger i Finland... Lanttulaatikko.

Ingredienser:
1 kg kålrot
1/2 liter vatten
1 tsk salt
1 dl ströbröd
2 dl grädde
1 ägg
2-3 msk sirap (smaka av med sista matskeden på slutet, den ska inte vara för söt)
0,5 tsk malen ingefära
vitpeppar
20 g smör + smör till formarna och gräddning

Gör såhär:
1. Skala och tärna kålroten i lika stora bitar.
2. Koka kålroten med vatten och salt tills den är helt mjuk. Tar ca 30-40 minuter.
3. Häll kålrotsspadet i en skål vid sidan om och lägg ner kålroten i en stor bunke.
4. Blanda ströbröd och grädde och låt svälla ca 10-15 minuter.
5. Blanda kålrotsmos med ströbröds- och gräddblandningen, ägg, sirap, ingefära, vitpeppar och smör.
6. Smaka av så det är en bra balans mellan smakerna och blanda i lite kålrotsspad om moset är för fast. Moset ska ha en jämn konsistens och vara lagom lös.
7. Smöra och bröa fyra mindre aluminiumformar och fördela kålrotsmoset i formarna och gör ett mönster med en gaffel. Strö över ströbröd och klicka över några smörklickar. Grädda i närst nedersta falsen i 150 grader varm ugn i ca 90 minuter.
8. Låt svalna och frys in om de inte ska serveras direkt.
9. Vid servering värm ugnen till 225 grader, häll på liten skvätt grädde och några smörklickar och grädda i ca 15 minuter tills kålrotslådan är genomvarm.

Innan gräddning. Strö över ströbröd och klicka på några smörklickar. Grädda i närst nedersta falsen i ca 90 minuter.


14 kommentarer:

  1. Det här receptet ska jag pröva nu till jul / MVHO

    SvaraRadera
  2. Mvho, det gör du helt rätt i! Ska bli kul att höra vad du tycker. Men du kanske har ätit det nån gång tidigare?

    SvaraRadera
  3. ska göra lådor för första gången helt själv i år..tidigare har mamma fixat dem så ska bli spännande att prova själv, tänker testa ditt recept..:) superfin blogg annars med många intressanta recept..:) ska definitivt lusläsa och testa själv..:)

    SvaraRadera
  4. Anonym... vad kul =) lycka till och berätta vad du tyckte om receptet.

    SvaraRadera
  5. Det här receptet påminner om min svärmors så det ska bli spännande att testa. Formen står i ugnen nu,"smeten"var kanon god.
    Karin

    SvaraRadera
  6. Karin, vad kul att du gillade smaken på smeten. Gillar man den så brukar den bli god som färdig också. God Jul.

    SvaraRadera
  7. ...står inte hur mycket vitpeppar man ska ha?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej du, man kan smaka av med pepparn. Men jag har i ca 1 krm.

      Radera
  8. Kryddpeppar hör till också! God jul!

    SvaraRadera
  9. Självklart ska man ha kålrotslåda till jul! Denna rätt sprider sig sakta men säkert över Sverige. Vi har lite muskot i (och inte vitpeppar). /Camilla

    SvaraRadera
  10. Samma här, hängde över mormors axel.
    Jag älskar den och mina barn och deras sambos också, tänk vad en kålrotslåda kan göra, för ihop en hel familj från alla världens hörn. :)

    SvaraRadera
  11. Håller på å googlar efter recept på kålrotslåda. Jag hade nämligen hittat ett som var spännande men slarvade bort det efter att jag inhandlat ingredienserna. Det skulle oxå vara både morot å blomkål i den. Men något sånt recept har jag ännu inte hittat.
    Jag tror jag ska luta mej på ditt recept å sen lägga till lite av annat jag vill ha i....sen får vi smaka av å hoppas på det bästa.

    SvaraRadera
  12. Tack!Hittade fram till ditt recept förra året, helt rätt smak, nu kommer jularna smaka som de ska igen!

    SvaraRadera
  13. Detta är ett måste från min bardom! Har dock lagt till lite på receptet med att blanda i lite riven muskotnöt och rivet skal av en apelsin. Blir en "hit" varje gång jag lagar den :-)

    SvaraRadera