Ingredienser:
1 kg kålrot
1/2 liter vatten
1 tsk salt
1 dl ströbröd
2 dl grädde
1 ägg
2-3 msk sirap (smaka av med sista matskeden på slutet, den ska inte vara för söt)
0,5 tsk malen ingefära
vitpeppar
20 g smör + smör till formarna och gräddning
Gör såhär:
1. Skala och tärna kålroten i lika stora bitar.
2. Koka kålroten med vatten och salt tills den är helt mjuk. Tar ca 30-40 minuter.
3. Häll kålrotsspadet i en skål vid sidan om och lägg ner kålroten i en stor bunke.
4. Blanda ströbröd och grädde och låt svälla ca 10-15 minuter.
5. Blanda kålrotsmos med ströbröds- och gräddblandningen, ägg, sirap, ingefära, vitpeppar och smör.
6. Smaka av så det är en bra balans mellan smakerna och blanda i lite kålrotsspad om moset är för fast. Moset ska ha en jämn konsistens och vara lagom lös.
7. Smöra och bröa fyra mindre aluminiumformar och fördela kålrotsmoset i formarna och gör ett mönster med en gaffel. Strö över ströbröd och klicka över några smörklickar. Grädda i närst nedersta falsen i 150 grader varm ugn i ca 90 minuter.
8. Låt svalna och frys in om de inte ska serveras direkt.
9. Vid servering värm ugnen till 225 grader, häll på liten skvätt grädde och några smörklickar och grädda i ca 15 minuter tills kålrotslådan är genomvarm.
Innan gräddning. Strö över ströbröd och klicka på några smörklickar. Grädda i närst nedersta falsen i ca 90 minuter. |
Det här receptet ska jag pröva nu till jul / MVHO
SvaraRaderaMvho, det gör du helt rätt i! Ska bli kul att höra vad du tycker. Men du kanske har ätit det nån gång tidigare?
SvaraRaderaska göra lådor för första gången helt själv i år..tidigare har mamma fixat dem så ska bli spännande att prova själv, tänker testa ditt recept..:) superfin blogg annars med många intressanta recept..:) ska definitivt lusläsa och testa själv..:)
SvaraRaderaAnonym... vad kul =) lycka till och berätta vad du tyckte om receptet.
SvaraRaderaDet här receptet påminner om min svärmors så det ska bli spännande att testa. Formen står i ugnen nu,"smeten"var kanon god.
SvaraRaderaKarin
Karin, vad kul att du gillade smaken på smeten. Gillar man den så brukar den bli god som färdig också. God Jul.
SvaraRadera...står inte hur mycket vitpeppar man ska ha?
SvaraRaderaHej du, man kan smaka av med pepparn. Men jag har i ca 1 krm.
RaderaKryddpeppar hör till också! God jul!
SvaraRaderaSjälvklart ska man ha kålrotslåda till jul! Denna rätt sprider sig sakta men säkert över Sverige. Vi har lite muskot i (och inte vitpeppar). /Camilla
SvaraRaderaSamma här, hängde över mormors axel.
SvaraRaderaJag älskar den och mina barn och deras sambos också, tänk vad en kålrotslåda kan göra, för ihop en hel familj från alla världens hörn. :)
Håller på å googlar efter recept på kålrotslåda. Jag hade nämligen hittat ett som var spännande men slarvade bort det efter att jag inhandlat ingredienserna. Det skulle oxå vara både morot å blomkål i den. Men något sånt recept har jag ännu inte hittat.
SvaraRaderaJag tror jag ska luta mej på ditt recept å sen lägga till lite av annat jag vill ha i....sen får vi smaka av å hoppas på det bästa.
Tack!Hittade fram till ditt recept förra året, helt rätt smak, nu kommer jularna smaka som de ska igen!
SvaraRaderaDetta är ett måste från min bardom! Har dock lagt till lite på receptet med att blanda i lite riven muskotnöt och rivet skal av en apelsin. Blir en "hit" varje gång jag lagar den :-)
SvaraRaderaKålrotsåda är det bästa som finns. Min momo var från Österbotten och hon tog den med sig till Åland där hon bodde till sin död
SvaraRaderaKom ihåg att göra ett mönster på ytan genom att trycka lätt tex med en matsked i rader. Så gör vi i Finland
SvaraRaderaHar gjort denna till jul och smakat lite, verkade riktigt fint, gjorde den på överbliven rotmos
SvaraRaderaTack för ett bra recept, verkar genomtänkt och skall testas denna julen :)
SvaraRaderaJättegott!!
SvaraRaderaFör hur många personer är det här receptet för?
SvaraRaderaSå jäkla gott. Gott även till kyckling filé. 😍
SvaraRaderaJag glömde sirapen!
SvaraRaderaTack för receptet 😍
SvaraRaderaTack för .
SvaraRaderaMycket god gjorde dom nu så kan jag frysa in dom tusen tack Hyvää joulua lars
SvaraRadera