lördag, december 03, 2011

Jalapenogranita

Granita är egentligen en italiensk söt isglass gjord på vatten, socker och nån söt fruktsmak. Men i den här formen är den grön och het och passar otroligt bra till mexikansk mat. Läskigt hett. Låter svårare än vad det är och tar lite tid men är samtidigt ett riktigt annorlunda och kul recept. Framförallt när jalapenosarna börjar explodera i ugnen. Okej det har bara hänt en gång så det hör kanske mer till ovanligheterna.

Ingredienser:
2 gröna paprikor
4 jalapenos
0,5 dl vatten
salt
1 gelatinark + vatten

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på högsta värme och grill.
2. Dela på paprikorna och lägg snittytan nedåt i en ugnsform.
3. Sota paprikorna och jalapenosarna högst upp i ugnen i ca 10-15 minuter tills de är hyfsat svarta och skalet börjar krulla sig.
4. Lägg grönsakerna i en plastpåse i ca 10 minuter så får de ånga av sig och det blir lättare att dra av skalet.
5. Dra sen av skalet och rensa bort kärnorna på alla grönsaker.
6. Lägg ner grönsakerna i en blender tillsammans med 0,5 dl vatten och kör till en jämn smet.
7. Häll smeten i en silduk och låt det gröna heta vattnet droppa ner i en bunke.
8. Lägg gelatinarket i kallt vattnet i ca 5 minuter.
9. När jalapenovattnet är klart så värm upp den i en kastrull och dra sen bort från värmen och blanda i gelatinet ordentligt.
10. Häll granitan i en skål och ställ in i kylen i minst 2 timmar.
11. Vid servering skrapar man granitan så det blir som grönt snö.



Receptet kommer från Masterchef Australia och en av mina favoriter från säsong 2, Aaron Harvie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar