måndag, december 12, 2011

Saffransscones eller vanliga scones är frågan

Mina bästa scones nånsin. Var riktigt gott med saffran i degen. För vanliga scones så uteslut bara saffran. Saffranspriset i år ligger på 10.000 kr per kilo. Tur man bara behöver 1 gram till denna deg.

Ingredienser för 8 st:
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 påsar saffran (1 g)
1 tsk salt
100 g smör
3 dl gräddfil (filmjölk går också bra)
1 dl grädde

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg ner i en matmixer; mjöl, bakpulver, saffran och salt. Blanda ihop.
3. Häll i smörkuber. Kör tills smöret är insmulat i de torra ingredienserna.
4. Häll i all gräddfil och grädde och jobba snabbt ihop degen. Överarbeta inte degen. Då blir sconesen torra och tråkiga.
5. Arbeta snabbt ihop degen på ett mjölat bakbord. Platta till den till ca 5 cm tjocklek med handflatan. Ta ut runda kakor från degen (tänk pepparkakor). Jag brukar ta ett vanligt dricksglas och stansa ut scones. Det blir ett snyggt och jämnt resultat istället för att göra bollar som man plattar till med handen. Det går det också men vill du ha snygga eller fula scones?
6. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.
7. Låt vila ca 15 minuter innan de äts upp med med mycket smör, hemmagjord marmelad och ost.

Slutliga frågan är om marmeladen ska vara på osten eller under osten?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar