Färdiggräddad salamipizza |
Baksten i granit. Köpt från Bagaren och Kocken. Jag placerade den på ugnsgallret i nedersta falsen och satte på ugnen ca 2 timmar innan jag skulle grädda pizzorna så att stenen hann bli rejält varm. Man ska även lägga in stenen när ugnen är kall. Om man lägger in en kall sten i en varm ugn så kan stenen spricka. Och det vill vi ju inte.
Pizzadeg:
500 g Saltå kvarns vetemjöl (innehåller inget mjölbehandlingsmedel)
25 g jäst
0,5 tsk havssalt
0,5 msk råsocker
2 msk olivolja
3,25 dl fingervarmt vatten
Gör såhär:
1. Värm vattnet till 37 grader och blanda i jästen.
2. Häll ner vattnet tillsammans med socker, olivolja och salt.
3. Häll i allt mjöl och kör matberedaren/assistenten i ca 5 minuter.
4. Häll över den färdiga degen i en inoljad bunke. Trä plastfolie över.
5. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Alternativt kan man göra degen i god tid och låta den kalljäsa i kylen.
6. Kavla ut tunnt och lägg på tomatsås och favoritpizzaingredienserna. Se förslag längre ned på topping.
Tomatsås:
1 burk krossade tomater Saltå Kvarn
2 vitlöksklyftor finhackade
1 gul lök finhackad
0,5 dl olivolja
2 tsk basilika (torkad)
1 msk vit balsamico Saltå Kvarn
0,5 tsk cayennepeppar
salt
svartpeppar
Gör såhär:
1. Fräs vitlök, lök och basilika i olivoljan i några minuter. Får absolut inte ta färg.
2. Häll på vit balsamico och krossade tomater. Låt puttra i 20-30 minuter men gärna längre. Smaka av med salt och svartpeppar.
Pizzatopping:
Grund: Tomatsås, ost, oregano, tunnskivad gul lök, körsbärstomater i halvor
Laxpizza: Grund + Kallrökt salmalax, gul paprika i skivor.
Salamipizza: Grund + Pepparsalami, kalamataoliver, fetaost.
Vi la på några skivor chevré också eftersom det var några som gillar gratinerad chevre.
Färdiggräddad laxpizza |
Hur länga ska den stå i kylen i så fall?
SvaraRadera