fredag, december 30, 2011

Baka hemmagjord pizza på baksten

Färdiggräddad salamipizza
Härmed är min nya baksten invigd och den uppfyllde alla mina drömmar och mer därtill. För det första så vara det askul att baka på den och för det andra så blev det riktigt härliga och krispiga pizzor. Jag gjorde en salamipizza med fetaost och oliver och en laxpizza på kallrökt salmalax, lök och paprika. Istället för pizzasallad så gjorde jag en morotssallad med olivolja och vit balsamico. Men jag saknade vitkålen och bearnaisesåsen. Så nästa gång jag bakar pizza så blir det de vanliga tillbehören igen.

Baksten i granit. Köpt från Bagaren och Kocken. Jag placerade den på ugnsgallret i nedersta falsen och satte på ugnen ca 2 timmar innan jag skulle grädda pizzorna så att stenen hann bli rejält varm. Man ska även lägga in stenen när ugnen är kall. Om man lägger in en kall sten i en varm ugn så kan stenen spricka. Och det vill vi ju inte.

Pizzadeg:
500 g Saltå kvarns vetemjöl (innehåller inget mjölbehandlingsmedel)
25 g jäst
0,5 tsk havssalt
0,5 msk råsocker
2 msk olivolja
3,25 dl fingervarmt vatten

Gör såhär:
1. Värm vattnet till 37 grader och blanda i jästen.
2. Häll ner vattnet tillsammans med socker, olivolja och salt.
3. Häll i allt mjöl och kör matberedaren/assistenten i ca 5 minuter.
4. Häll över den färdiga degen i en inoljad bunke. Trä plastfolie över.
5. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Alternativt kan man göra degen i god tid och låta den kalljäsa i kylen.
6. Kavla ut tunnt och lägg på tomatsås och favoritpizzaingredienserna. Se förslag längre ned på topping.


Tomatsås:
1 burk krossade tomater Saltå Kvarn
2 vitlöksklyftor finhackade
1 gul lök finhackad
0,5 dl olivolja
2 tsk basilika (torkad)
1 msk vit balsamico Saltå Kvarn
0,5 tsk cayennepeppar
salt
svartpeppar


Gör såhär:
1. Fräs vitlök, lök och basilika i olivoljan i några minuter. Får absolut inte ta färg.
2. Häll på vit balsamico och krossade tomater. Låt puttra i 20-30 minuter men gärna längre. Smaka av med salt och svartpeppar.


Pizzatopping:
Grund: Tomatsås, ost, oregano, tunnskivad gul lök, körsbärstomater i halvor
Laxpizza: Grund + Kallrökt salmalax, gul paprika i skivor.
Salamipizza: Grund + Pepparsalami, kalamataoliver, fetaost.

Vi la på några skivor chevré också eftersom det var några som gillar gratinerad chevre.

Det blev fyra pizzor. Två med salami. 1,5 med lax. Och en halv utan fyllning till en liten kille på 5 som inte gillar pizzafyllning men däremot brödet. Här ser ni pizzorna strax innan osten går på och innan gräddning.

Färdiggräddad laxpizza

1 kommentar: