tisdag, december 13, 2011

Saffransbullar med vanilj

Istället för torra tråkiga släta saffransbullar så bakar jag alltid dessa saffransbullar med vanilj till lucia. I år gjorde jag ett undantag och uteslöt russin och det var inte poppis. Så en i huset vägrar äta bullarna nu. Så nästa år blir det med russin igen.

Saffransdeg:
200 g smör
1 liter mjölk
2 st jäst (100 g)
1 tsk salt
2 dl socker
3-4 påsar saffran (1,5-2 g)
(2 msk russin)
1500 g vetemjöl

Fyllning:
Smör
Socker
Vaniljsocker

Gör såhär:
1. Smält smör.
2. Häll i mjölken med smöret och värm till 37 grader.
3. Smula ner jäst i degbunken.
4. Häll i mjölksmöret och rör om med jästen.
5. Häll i salt, socker, saffran och russin och rör ihop.
6. Häll i all mjöl och kör med degblandaren i ca 9 minuter.
7. Häll på lite mjöl och täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek.
8. Dela degen i 4 bitar och kavla ut varje del. 
9. Bre på rikligt med smör, socker och vaniljsocker och rulla till snurror. 
10. Dela i lagom stora bitar och lägg i stora bullformar. Jag brukar ta såna där amerikanska muffinsformar som håller ihop formen. De är fula men riktigt bra. Övriga bullformar är bara skit. Om ni hittar några bra och snygga så får ni gärna ge mig tips. 
10. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
11. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Jag brukar lämna hälften utan och vid servering pudra över florsocker, då ser det ut som snö.
12. Sätt på ugnen på 225 grader och grädda mitt i ugnen ca 9-10 minuter eller tills de är gyllenbruna.



5 kommentarer:

  1. Det låter som att du och jag ska byta bullar! Jag har en make som petar ur alla russin ur bullarna. :-) Fast hos oss blev det vanliga lussekatter, eller lussehundar som lillebror bakade.

    SvaraRadera
  2. hur mycket mjölk ska det vara i?

    SvaraRadera
  3. Oj! Alltid är det något man glömmer i receptet. Detta är på 1 liter mjölk. Uppdaterat receptet nu. Tack för kommenateren Plingan.

    Anna - haha vad gulligt, man ska uppfinna sina egna namn och lussehundar låter ju gulligare. Eller så ska vi byta män? ;)

    SvaraRadera
  4. Åt dessa idag (halva mängden) fast med 250 g kesella och lite extra mjöl. GALET saftiga och goda! Dem bästa jag ätit någonsin! Ska tokbaka i jul....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var kul att höra =)
      Tack snälla för att du berättade.

      Radera