tisdag, oktober 04, 2011

Lammstek med örtsås, rostade rödbetor och klyftpotatis

Den ska vara rosa i mitten, bilden blev lite halvdålig så man ser inte det på min bild. Men gott och mört var det.


Lammstek:
1 kg ekologisk lammstek utan ben
flingsalt
1 msk mortlad timjan (färsk eller torkad)
6 hackade vitlöksklyftor
0,5 dl raw agave sirap
saften från 1 citron
svartpeppar

1. Gnid in flingsalt runt hela steken.
2. Blanda ihop mortlad timjan, vitlöksklyftor, agave, citronsaft och svartpeppar och pensla runt hela steken.
3. Lägg steken på ett galler med en ugnsform under. Stick in en stektermometer.
4. Låt steken först gå ca 10-15 minuter på hög värme (250 grader) för att få en fin färg.
5. Sänk därefter temperaturen till 120 grader och låt steken få ca 55-60 grader innertemperatur.
6. Ta ut steken och lägg den i folie och låt den vila i 20-30 minuter innan servering.


Örtsås:
2 dl creme fraiche
1 tsk raw agave sirap
1 vitlöksklyfta
lite salt och lite vitpeppar
färsk timjan

1. Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.


Rostad rödbeta och klyftpotatis:
Färska klyftade rödbetor
Klyftad potatis
Smör
Olivolja
Flingsalt

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klyfta potatis och rödbetor.
3. Klicka över smör, olivolja och flingsalt.
4. Stek i ugnen i ca 30 minuter tills de är genomstekta.

2 kommentarer:

  1. Jätte bra recept med bra tempratur för att få till ett mört kött!
    Jag skar små snitt och fyllde hela steken med vitlök, samt att jag lät steken ligga och "marineras" och vila i ca 2 timmar innan, i rumstemperatur.
    Linda

    SvaraRadera
  2. Ja det är bra att alltid låta köttet vara ute ur kylen några timmar innan tillagning. Framförallt kött som ska stekas lite snabbt. Vet inte om det är lika viktigt med såna här stekar, men jag brukar göra det ändå. Men det lät gott att låta den ligga och marineras. Man skulle kanske göra det redan dagen innan, men då låta den marinera i kylen.

    SvaraRadera