Pajdegen (förbereds en stund innan och ställs in i kylen minst 30 minuter)
3 dl vetemjöl (jag använder Saltå Kvarns)
1 dl grahamsmjöl (Änglamarks)
150 g smör
1/3 tsk salt
2 msk vatten
Fyllning
Köttet från en hel krabba
alternativt 1 brk krabba (välj då Abbas som enligt mig har den godaste smaken)
100 g champinjoner finhackade
1/2 gul lök finhackad
3 msk dill
3 dl riven ost (jag har alltid i Västerbottensost)
Stanning
3 ägg
2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar
Gör såhär:
1. Börja med pajdegen. Lägg ner alla ingredienser i en matberedare och kör ihop degen snabbt. Tryck sen ut degen i en smörad springform och ställ in den i kylen för att vila minst 30 minuter.
2. Rensa krabban och ta ut allt gott kött.
3. Finhacka champinjoner, lök och dill.
4. Riv osten på den grova sidan.
5. Blanda ihop alla ingredienser och ställ åt sidan.
6. Blanda ihop äggstanningen och ställ åt sidan.
6. Förgrädda sen pajen längst ned i ugnen i ca 15 minuter i 200 grader varm ugn.
7. Ta ut pajen och lägg ner alla ingredienser och häll äggstanningen över.
8. Grädda sen pajen tills den fått fin färg och stanningen satt sig. Brukar ta runt 35-40 minuter.
9. Under tiden som pajen är i ugnen så kan man hacka ihop en god sallad och rör ihop en vinägrette (recept längre ned vid bilden). Tycker att den här rätten blir godare tillsammans med en vinägrette.
10. När pajen är klar tar jag ut den och låter din vila ca 5-10 minuter innan vi äter. Då har den hunnit sätta sig lite och fått en behaglig ättemperatur.
I säsong september, oktober och delar av november |
Knepet är att finhacka allt jämnstort. |
Grädda längst ned i ugnen i ca 35-40 minuter och låt den gärna vila och sätta sig i 5-10 minuter innan ni äter. Det är dock svårt för man vill bara hugga in på den här svingoda pajen. |
Gör till en god sallad som passar era smaklökar. Jag hade i romansallat, lök, majs, vildtomater, paprika och fetaost (allt ekologiskt förstås) |
Gott med 100% Blåbär till om man inte dricker så mycket alkohol som är fallet hemma hos oss. |
Här en bild från när vi åt krabbpaj med grönsakssalsa, halkidikioliver och cayennefetaost. |
Krabba
Säsong: september, oktober och delar av november
Övriga året: Ät msc-märkt burkkrabba
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar