Grundrecept Carnaroli risotto 4 port
Steg 1:
3 dl Carnaroli ris
4 msk olivolja (Saltå Kvarns Classico)
2 st Schalottenlökar finhackade
3 dl vitt vin (Saltå Riesling)
1 liter varm grönsaksbuljong
Steg 2:
2 msk smör
2 dl Karl-Johan svamp i bitar
200 g jordärtskocka, skalad, kokt och tärnad
1 st äpple i tärningar (fast och syrligt äpple)
1 tsk färsk repad timjan
2 msk finhackad persilja
0,5 tsk citronzest
2 dl Västerbottensost riven
nymalen svartpeppar
salt
Gör såhär steg 1:
1. Värm en kastrull på medelstark värme.
2. Bryn lök och ris i olivoljan i några minuter.
3. Häll på vinet och låt det koka in.
4. Slå på 1/3 av buljongen och låt koka in något under omröring. Späd med resten av buljongen, lite i taget, under omröring tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig.
5. Ta av från värmen. Denna process tar ca 20 minuter.
Gör såhär steg 2:
1. Värm en stekpanna några minuter innan riset är klart.
2. Stek svamp i smöret och tillsätt äpple, jordärtskocka, örter och citron. Stek ytterligare någon minut.
3. Häll detta i den färdiga risotton tillsammans med ost, svartpeppar och eventuellt lite salt.
4. Rör om och servera omgående.
Jag serverade med en riktigt god rökt renstek och ugnsbakade tomater och surdegsbröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar