fredag, september 30, 2011

Raw Cookie Kulor

4 g kolhydrater per kula

Ni måste testa dessa! Jättegoda! Krispiga! Saltsöta! Alldeles lagom!

Ingredienser:
2,5 + 0,5 dl cashewnötter (Saltå Kvarn)
1 msk kokosolja (Renée Voltaire)
1 tsk raw agavesirap (Renée Voltaire)
1 tsk rårörsocker (Saltå Kvarn)
1 nypa havssalt
2 msk torkade blåbär (Saltå Kvarn)
2 msk cacao nibs (Renée Voltaire)

Gör såhär:
1. Häll ner 2,5 dl cashewnötter i en mixer och kör till fin konsistens.
2. Häll ner kokosolja, raw agavesirap, råsocker, salt och torkade blåbär i mixern och kör ihop allt till en kletig smet.
3. Blanda i mot slutet cacao nibsen och 0,5 dl cashewnötter och kör bara ihop smeten helt snabbt. De ska vara i större bitar.
4. Rulla till lagom stora bollar.
5. Låt stå i kylen i några timmar.
6. Ät och njut till en god kopp kaffe.

Bli medlem du också

Idag blev jag medlem i den föreningen, som skapadades av mannen, som gjorde att jag fick upp ögonen för alla hemska tillsatser som späckas i vår mat. För 100 kr får du ett medlemsskap i Äkta Vara resten av 2011 och hela 2012. Då stöder man deras kamp mot tillsatser i vår mat.

Klicka här så kommer du vidare till deras formulär.

Tänk att det har gått 3 år sen jag läste den Hemliga Kocken av Mats-Eric Nilsson.

EU-ekologiskt

Den här loggan visar att produkten är ekologiskt producerad enligt EU:s regler.

Men vad betyder det egentligen när en vara är EU-ekologisk och bara har Europalövet och saknar det svenska Krav-märket? Tex Icas ekologiska varumärke "I love eco" är endast EU-ekologisk. Är det bättre eller sämre än Krav?

EU-ekolövet innefattar
- Får inte innehålla GMO.
- Det räcker att 95% av en sammansatt produkts innehåll måste producerats ekologiskt.
- Årliga kontroller av bokföring, åkrar, fruktträdgårdar, växthus, beten, loggböcker över djurens medicinska behandling och djurens förhållanden (både inomhus och utomhus).
- Konventionella lantbruk måste först genomgå en omläggningstid på minst två år innan de kan börja producera varor som är möjliga att sälja som ekologiska.

Alltså är Kravmärket hårdare reglerat och omfattar även djuromsorg och socialt ansvar. Så därför får ekologiska KRAV-godkända produkter ha både KRAV-märket och EU-lövet på förpackningen. Här skrev jag om Kravs mervärden.


Källa:
ec.europa

torsdag, september 29, 2011

Grillkrydda utan glutamat och jästextrakt

Här har ni den. Det ultimata supersnabba och superenkla receptet på glutamatfri grillkrydda. Den har blivit godkänd av min son som helst har grillkrydda till allt. Och senaste tre åren så har det varit lite snålt med grillkrydda i det här huset. Är man en mattaliban så äter man inte glutamat. Jag har försökt hitta glutamatfria, men dels är det svårt och de jag har hittat har inte haft den där riktiga grillkryddssmaken. Och har de inte glutamat så har de socker. Men den här... den gillade han skarpt. Han sa "det smakar precis som riktig grillkrydda". Så han tittade skeptiskt på mig och sa att jag nog tagit en burk grillkrydda och blandat ner den i skålen bara för att det ska se hemmagjort ut.

Grillkrydda
1 msk grovmald svartpeppar
1 msk salt
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk mald spiskummin

Blanda ihop och förvara i en fin burk.

Ica slutar sälja Euroshopper

Och inför eget billigt märke, Ica Basic. Ni har säkert sett reklamen senaste dagarna med Ica-Stig som fixat en snygg (!) frilla och säger att det är dags för en omstart och något nytt.

Ska bli intressant att se hur mycket tillsatser, gifter och skit detta billiga men "kvalitativa" varumärke har! Kvalitativa! Ja eller hur! Jag tror på det den dagen en finne slutar säga perkele!

Det är lite blåvitt över hela förpackningen. För ni minns väl Coops gamla märke?

GP skriver om det här:

Under hösten försvinner varor av märket Euroshopper från mataffären Icas hyllor och ersätts med ett nytt eget varumärke.

Ica och andra ledande dagligvarukedjor i Europa har sedan 1996 sålt sina billigaste produkter under namnet Euroshopper. Under hösten säger dock matjätten Ica tack och adjö till varumärket, vilket gör att namnet snart försvinner i Sverige.
– Försäljningen av Euroshopper har inte motsvarat förväntningarna och därför fasar vi successivt ut det, säger Ica Sveriges sortiments- och inköpsdirektör Nina Jönsson till Icanyheter.se.
Men kunderna förväntar sig enligt Nina Jönsson att det ska finnas lågprisprodukter som "ger värde för pengarna"
Därför introducerar Ica i stället en ny lågprisserie, Ica Basic. Innan årsskiftet planerar man att det ska finnas 250 artiklar under det varumärket.


Ica skriver själva om egna varumärket Basic här:
I våra smaktester behöver en vanlig ICA-vara få minst sju av nio i betyg, medan ICA Basic klarar sig med en femma. Kvaliteten är alltså noga kontrollerad men lite enklare. Därför är ICA Basic också billigare. 

Inte ens kokain klarar sig undan tillsatser

Ja herregud vad ska man säga? Kanske...tur man inte är knarkare!

Från DN
Så mycket som 80 procent av en dos kokain kan utgöras av kemikalier. Det visar en dansk undersökning från Rättsmedicinska institutet vid Århus universitet. Ofta handlar det om olika läkemedel som inte längre finns på marknaden på grund av allvarliga biverkningar.

Ett av de vanligaste är medicinen levamisol som tidigare användes för att bekämpa parasiter hos bland annat kor och grisar. Medicinen har visat sig kunna slå ut benmärgen, allvarligt skada immunförsvaret och i förlängningen leda till döden. Den kan också täppa igen mindre blodkärl och orsaka nekros, celldöd i huden. I Sverige har medicinen inte använts sedan 1983.

Skippa jätteräkan



Viktig information från Naturskyddsföreningen.

Jätteräkan går också under täcknamnen scampi, gambas, tiggerräka eller tropisk räka.

onsdag, september 28, 2011

Auberginerullar med chevré, valnötter och chili

En riktigt god vegetarisk rätt. Passar även utmärkt som tillbehör till kött, fisk och mittemellan om man är rädd för helvegetarisk mat.

Ingredienser
1 st aubergine
50 g getost
1 dl ruccolasallad
3 msk valnötskärnor
100 g färska dadlar
0,5 röd chili
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör såhär:
1. Skölj auberginen och skiva den tunt på längden. Pensla olivolja på varje sida och stek i hög värme på grillpannan tills de fått färg. Låt svalna.

2. Blanda getost, ruccola, hackade valnötter, urkärnade och hackade dadlar och chili. Krydda med salt och svartpeppar.

3. Lägg en klick av röran och några ruccolablad på varje aubergineskiva och rulla ihop till rullar.

4. Ringla över lite olivolja av god kvalitet (och det fungerar även med saltå kvarns vita balsamvinäger, men jag gillade det mer än övriga familjen).


Aubergine i säsong: Augusti och September

Hittade receptet hos MatHem

tisdag, september 27, 2011

Mmmm som i Margarin - typ inte

Är margarin verkligen människoföda?
Margarintillverkning innebär att man raffinerar en brun oaptitlig fettmassa som tvättas och parfymeras. Det bildas också såpa som tvättas ut. Detta för att fettmassan ska kunna användas i kosmetika, målarfärger, skärvätskor och margariner. Sedan får var och en tillföra tillsatser, färga upp och parfymera fettmassan efter eget behov. Hudkräm blir vit och får sin egen lukt medan margarin blir gul och får tillsatt smörarom. Mmmmmm mums... NOT!

Becels innehållsförteckning:
Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, växtsterolestral (12,5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (0,8%), emulgeringsmedel (lecitin, E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett, E476 Polyglycerolpolyricinoleat), kärnmjölkspulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.

Exempel på margarin:
Becel
Lätta
Lätt&Lagom
Flora

Här en illustration på lite margarintillverkning:

Remouladsås

Varför en hemmagjord remouladsås? Jo för att slippa en innehållsförteckning med tre olika förtjockningsmedel (E1422, E415, E401). Det är bättre att använda äkta vara så tjockar den ihop sig själv.

Ingredienser till hemmagjord remouladsås
2 dl hemmagjord majonnäs
1 dl rysk yoghurt
1 dl picklesgrönsaker
1 msk kapris
1 salladslök (kan uteslutas)
1 tsk dijon
1 msk dill
1 tsk dragon
svartpeppar

1. Mixa picklesgrönsaker, salladslöken och kapris till en finhackad smet.
2. Blanda grönsakssmeten med hemmagjord majonnäs och rysk yoghurt.
3. Smaka av med dijon, dill, dragon och svartpeppar. Eventuellt lite salt, men kapris och övriga ingredienser är salta i sig så det lär inte behövas. 

måndag, september 26, 2011

Pulled beef

Pulled peef. Den sköter sig verkligen helt själv och den blir otroligt god och otroligt mör. Personligen gillar jag nötkött mer än fläskkött, men detta är gott som pulled pork också. Jag brukar göra grillade grönsaker med hemmaslagen bea till.

Ingredienser:
1 kg ekologisk högrev / nötbog / fläskstek / eller vilken annan stek som helst

Kryddblandning:
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
3 finrivna vitlöksklyftor
3 msk American steakhouse seasoning (typ grillkrydda)
2 msk chilisås
1 msk tomatpuré

Gör såhär:
1. Blanda ihop kryddblandningen.
2. Gnid in hela köttbiten med kryddblandningen.
3. Lägg köttet i en Le Creusetgryta med locket över. Har du inte grytornas gryta så kan du lägga köttet i en ugnsfast form med bakplåtspapper tätt runt köttet.
4. Stek i 100 grader ugn i ca 7-8 timmar.
5. Efter 8 timmar i ugnen så är det bara att dra i köttet med två gafflar så faller den isär i fina bitar. Häll över lite av spadet över köttet så det blir saftigt och gott. Smaka av och krydda extra om det behövs.






Receptet hittade jag hos Kryddburken för ett tag sedan. En av Sveriges bästa matbloggar om ni frågar mig.

Krav-märkets mervärden

Om en vara är kravmärkt så innebär det:

Bra miljö & klimat
KRAVs regler siktar mot en hållbar produktion och låg klimatpåverkan. Därför får kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO ) inte användas.

God djuromsorg
Det är också viktigt hur djuren har det. De ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Exempel på detta är att grisarna går ute hela året.

God hälsa
KRAV-mat är ärligare mat - utan onödiga tillsatser som syntetiska aromämnen, smakförstärkare eller färgämnen. Hälsa kan dessutom handla om psykiskt och fysiskt välbefinnande, som KRAV också står för.

Socialt ansvar
En KRAV-godkänd produktion kan bli underkänd om arbetsvillkor och sociala förhållanden vid produktionsplatsen är undermåliga.


Källa: Krav

Hemmagjord majonnäs

Det här måste vara världens enklaste recept på majonnäs. Blir inga vitor över eftersom du använder hela ägget. Och du behöver inte se till att alla ingredienser håller rumstemperatur. Det är bara att plocka fram alla ingredienser och köra enligt receptet nedan. Det tar ganska exakt 5 minuter att göra en supergod och tillsatsfri mayo.

För hemmagjord majonnäs behövs...
1 ägg
ca 2-3 dl rapsolja (ej kallpressad) eller jordnötsolja
1 tsk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger (Saltå Kvarns)
nypa salt
nypa vitpeppar
stavmixer

1. Börja med att lägga ner i mixern dijonsenap, helt ägg med vita och allt, vit balsamvinäger och lite salt och peppar.

2. Kör ihop i mixern så det blir en lös goja.

3. Häll i en rejäl skvätt olja.

4. Kör mixern i ca 10 sekunder.

5. Häll i mer olja.

6. Kör mixern igen och nu börjar man så smått märka att majonnäsen börjar tjocka till sig.

7. Häll i mer olja tills majonnäsen är krämig, och ju mer olja du har i desto fastare blir den. Så vill du ha en lös mayo så har du i mindre olja och vill du ha en fast, tjock och krämig mayo så häller du i olja och mixar tills du har den konsistensen du önskar.

Tips 1: Du behöver inte hålla på och larva dig med att alla ingredienser ska ha samma temperatur med detta recept. Det är bara moffa ner allt i mixern.

Tips 2: Du behöver inte droppa i olja sakta med detta recept. Det är bara att hälla i en skvätt och mixa, skvätt och mixa, skvätt och mixa tills du har en majonnäs som passar dig.

Tips 3: Om majonnäsen blir för oljig (man ser att det bildas oljefläckar här och var) eller skär sig så kan man skvätta i lite ljummet vatten och sen mixa igen.

söndag, september 25, 2011

Varför ekologiskt?

Därför!!!

Nähä, det räcker inte som svar?

Men iaf, för några år sedan så var det en högljudd debatt om ekologiskt vs konventionell odling. Där Marit Paulsen var en som gjorde en skum helomvändning. Innan hade hon alltid förespråkat ekologiskt. I alla fall vad jag kan minnas, och helt plötsligt så snackade hon om att ekologiskt var sämre. Vad hände liksom? Jag blev duktigt förvirrad av den debatten. Men fortsatte ändå min ekologiska väg som nu senare visat sig vara helt rätt väg för mig och min familj att gå. Vi mår bättre och både jag och sonen har blivit av med våra eksem. Jag tänkte att jag under taggen "ekologisk odling" ska skriva mer om just ekologisk odling och varför jag tycker det är bättre. Det kommer inte vara några långra utläggningar utan små korta avsnitt för eftertanke. Så stay tuned...


Kravs gamla logga.



Annas salsa

Istället för att köpa de tillsatsstinna salsasåserna till fredagstacon så får ni här ett förslag på en riktigt god salsasås som går åt som smör. Om det mot förmodan blir rester över så brukar jag hälla ner resterna i tex en köttfärssås.

Ingredienser
1/2 röd chili
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 ekologiska tomater
1 msk olivolja
1/2 lime
2 krm oregano
2 krm salt
1/4 brk passerade tomater
(Anna har i sitt recept även 1 krm malen kummin, men det har jag aldrig haft i, däremot brukar jag ha i lite nymalen svartpeppar)

Gör såhär:
1. Hacka chilin.
2. Finhacka löken.
3. Finhacka vitlöken.
4. Hacka tomaterna.
5. Blanda chili, lök, vitlök och tomater med passerade tomater, olivolja och limesaft.
6. Smaka av med oregano, salt, svartpeppar och lime.

Låt stå kallt minst 3 timmar och gör den med fördel dagen innan. Jättegott!



Inspirerad av: Anna Hallén

Men det här var ju inte bra

Artrikedomen av både växter och fjärilar var högre redan året efter omställningen till ekologiskt jordbruk. Antalet fjärilar fortsatte dessutom kontinuerligt att öka med tiden efter omställningen. De var i snitt 100 procent fler på de gårdar som varit ekologiska i 25 år jämfört med de nyligen omställda.

Men hur ska göra nu då? Jag är ju rädd för fjärilar? Ska jag sluta lobba för ekologiskt nu? 

En bra fjäril är en uppstoppad fjäril... eller?


Källa: Nån forskarrapport,
Bild snodd härifrån
 

lördag, september 24, 2011

Skandal

Idag var jag nära på att bli förgiftad på M/S Kinda i Linköping.

De försökte få mig att äta denna blandning:

Vatten, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, filmjölk, modifierad stärkelse (tapiokabaserad),
salt (1,5%), emulgeringsmedel (sojalecitin och E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, A- och D vitaminer.

De hade nämligen bara margarinet Lätta att välja på till det goda brödet. När jag frågade servitrisen om de bara har Lätta och om de kan erbjuda Bregott istället fick jag detta snorkiga svar tillbaka "JA det är Lätta och NEJ vi har inte bregott".  Hmmmm schysst attityd av en servitris.

Men vad innehåller bregott då? Eftersom det är det enda jag kan tänka mig att ha på mackan?

Jo: Grädde, rapsolja, salt, mjölksyrakultur.
Enkelt val va?

Hemmagjord müsli

Äter min hemmagjorda müsli med kesella eller rysk yoghurt. Så gott!


Ingredienser för ganska många portioner svingod hemmagjord müsli
1 dl kanelmandlar grovhackade (René Voltaire) eller vanliga mandlar
1 dl valnötter grovhackade
1,5 dl kokoschips (Renée Voltaire)
1 dl kokosflingor
2 dl hampafrön (Renée Voltaire)
1 dl pistagenötter grovhackade
1 dl pumpafrön
2 msk ekologisk honung eller raw agave sirap
2 tsk kanel

Blanda ihop alla ingredienser ordentligt. Bre ut på en långpanna. Sen in i ugnen i 175 grader i 10-15 min. Rör om då och då. Låt svalna och blanda i följande:

1 dl gojibär
1 dl sultanrussin (Renée Voltaire)
1 dl krossade linfrön

Förvara i en stor glasburk.

Förvaras i en glasburk i några veckor...



fredag, september 23, 2011

Daal - Indisk linsgryta

 En vegetarisk linsgryta från det folktyngda landet Indien. Jag brukar göra naan och naan-oopsies till.

Ingredienser
1 st  gul lök
2 st  vitlöksklyftor
1 st  röd chilifrukt
1 msk riven ingefära
0,5 dl olivolja
2 st  kanelstänger
1 tsk lätt stötta kardemummakärnor
2 tsk  gurkmeja
400 gram  krossade tomater
1 burk  kokosmjölk (absolut inte light)
1 msk grönsaksbuljongpulver ekologisk
3 dl  röda linser
5 dl vatten (+eventuellt mer om soppan behöver spädas ifall den blir tjock)
salt
nymald vitpeppar
1 påse  babyspenat
färsk koriander


Gör såhär:
1. Hacka lök, vitlök och chili. 
2. Riv ingefära.
3. Fräs det hackade och ingefäran i olivolja i en stor gryta utan att det tar färg.
4. Låt kanelstänger och övriga kryddor fräsa med en minut under omröring.
5. Häll i tomater, kokosmjölk, vatten och buljong.
6. Rör om och koka upp.
7. Tillsätt linser och låt de sjuda ca 8 minuter under lock tills linserna är kokta. De ska gärna ha kvar lite tuggmotstånd.
8. Smaka av med salt och peppar.
9. Tillsätt spenaten och låt sjuda ett par minuter.
10. Servera med hackad koriander och naan/naan-oopsies.


Bara bra råvaror. Inte något tillsatsstint pulvermix här inte...

torsdag, september 22, 2011

Baconlindad kycklingfilé med tomatsallad och fetaostcreme

Detta är jättegott. Massor med smaker från senap, ost och bacon. För att inte tala om salladen och fetaostcremen.

Baconlindad kycklingfilé
4 st kycklingfiléer
2 pkt bacon
en god senap
gräddost

1. Gör ett snitt i kycklingfiléerna och bred på ett lager med senap.
2. Riv osten och fyll kycklingfiléerna med ost.
3. Linda bacon runt varje filé. Fäst ihop med tandpetare (plockas bort innan servering).
4. Bryn kycklingfiléerna och lägg sen över filéerna i en ugnsfast form och låt gå klart i ugnen (200 grader) tills de är genomstekta.


Tomatsallad
körsbärstomater
ruccolasallad
fetaost
rödlök
olivolja
vit balsamico
flingsalt

1. Skiva körsbärstomater tunt.
2. Skölj av ruccolasalladen ordentligt.
3. Dela ett halvt paket fetaost i små kuber. (Resten av halvan har man till fetaostcremen)
4. Skiva rödlöken i båtar.
5. Lägg upp allt fint på ett uppläggningsfat och skvätt över lite olivolja, vit balsamico och flingsalt.


Fetaostcreme
Creme fraiche
halvt paket smulad fetaost
nymalen vitpeppar

1. Blanda creme fraiche med fetaost och nymalen vitpeppar.

onsdag, september 21, 2011

Laxpytt med ruccolapesto

En typisk ihophoftad rätt i det här hemmet. Inget avancerat utan bara gott. Räcker långt tycker jag. Mycket smak av sur citron, besk ruccola och söt balsamico gör det hela välbalanserat.

Laxpytt
400-500 g Lax
1 knippe Sparris
300 g Spetskål
100 g Sockerärtor
2 st Morötter
1 st Rödlök
1 tsk Curry
1 msk Vit balsamico
1 msk Olivolja
Salt
Peppar
Citron

1. Dela laxen i kuber och stek den försiktigt runtom i olivolja. Krydda med svartpeppar och flingsalt. Ta upp laxen och lägg åt sidan medan du förbereder grönsakerna.
2. Dela sparris och spetskål i bitar.
3. Skölj sockerärtorna och låt de vara hela.
4. Skala och strimla morötterna i juliennestavar. Jag använder min julienneskalare till detta. Lite fusk möjligtvis men blir riktigt bra.
5. Skär rödlöken i båtar.
6. Stek grönsakerna i olivolja i en het panna. Allt ska vara krispigt. Krydda med curry, salt, peppar och citron.
7. Lägg ner laxen mot slutet och rör försiktigt runt med grönsakerna.
8. Skvätt över vit balsamico och olivolja.
9. Servera med ruccolapesto och en bit citron.

Ruccolapesto
1 påse ruccola
1 dl pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 dl parmesanost
1 dl olivolja
lite citronsaft
lite salt
lite svartpeppar
1 tsk torkad basilika

1. Mixa ihop och ha som tillbehör till laxpytten.



Lax-information från Naturskyddsföreningen
Den mesta lax vi äter i Sverige är odlad. Oftast kommer den ifrån Norge, där det finns både bra och dåliga odlingar. Ibland matas laxen med foderfisk från ohållbart fiske på svaga bestånd. Från vissa odlingar sprids också parasiter och sjukdomar till vildlax och närmiljön förstörs av hög näringsbelastning från odlingen. Men där finns också odlingar som bedrivs på ett  ekologiskt hållbart sätt. Så hur vet man om den odlade laxen är okej? 1. Krav-märkt odlad lax kommer alltid från en ekologiskt hållbar odling. 2. Om laxen kommer från en norsk odling som inte är Krav-märkt, ställ frågor – ibland har fiskhandlaren bra kunskaper om fiskens ursprung. Om inte, välj hellre en annan fisk som du vet är bra. 3. De allra flesta laxodlingar i Sydamerika är inte ekologiskt hållbara, så välj bort lax därifrån.

Kravs fiskelista

Nu börjar det...

Välkomna till en äkta Mattalibans värld.

Läses som Mat-Talibanen. Inte Matt-Alibanen. Bara så ni vet ;)

Tillsatser och gifter undanbedes! En typisk rätt ni kommer hitta här är ugnsbakad lax med yoghurtsås och ugnsbakade ekologiska tomater.