onsdag, september 21, 2011

Laxpytt med ruccolapesto

En typisk ihophoftad rätt i det här hemmet. Inget avancerat utan bara gott. Räcker långt tycker jag. Mycket smak av sur citron, besk ruccola och söt balsamico gör det hela välbalanserat.

Laxpytt
400-500 g Lax
1 knippe Sparris
300 g Spetskål
100 g Sockerärtor
2 st Morötter
1 st Rödlök
1 tsk Curry
1 msk Vit balsamico
1 msk Olivolja
Salt
Peppar
Citron

1. Dela laxen i kuber och stek den försiktigt runtom i olivolja. Krydda med svartpeppar och flingsalt. Ta upp laxen och lägg åt sidan medan du förbereder grönsakerna.
2. Dela sparris och spetskål i bitar.
3. Skölj sockerärtorna och låt de vara hela.
4. Skala och strimla morötterna i juliennestavar. Jag använder min julienneskalare till detta. Lite fusk möjligtvis men blir riktigt bra.
5. Skär rödlöken i båtar.
6. Stek grönsakerna i olivolja i en het panna. Allt ska vara krispigt. Krydda med curry, salt, peppar och citron.
7. Lägg ner laxen mot slutet och rör försiktigt runt med grönsakerna.
8. Skvätt över vit balsamico och olivolja.
9. Servera med ruccolapesto och en bit citron.

Ruccolapesto
1 påse ruccola
1 dl pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 dl parmesanost
1 dl olivolja
lite citronsaft
lite salt
lite svartpeppar
1 tsk torkad basilika

1. Mixa ihop och ha som tillbehör till laxpytten.



Lax-information från Naturskyddsföreningen
Den mesta lax vi äter i Sverige är odlad. Oftast kommer den ifrån Norge, där det finns både bra och dåliga odlingar. Ibland matas laxen med foderfisk från ohållbart fiske på svaga bestånd. Från vissa odlingar sprids också parasiter och sjukdomar till vildlax och närmiljön förstörs av hög näringsbelastning från odlingen. Men där finns också odlingar som bedrivs på ett  ekologiskt hållbart sätt. Så hur vet man om den odlade laxen är okej? 1. Krav-märkt odlad lax kommer alltid från en ekologiskt hållbar odling. 2. Om laxen kommer från en norsk odling som inte är Krav-märkt, ställ frågor – ibland har fiskhandlaren bra kunskaper om fiskens ursprung. Om inte, välj hellre en annan fisk som du vet är bra. 3. De allra flesta laxodlingar i Sydamerika är inte ekologiskt hållbara, så välj bort lax därifrån.

Kravs fiskelista

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar