måndag, september 26, 2011

Hemmagjord majonnäs

Det här måste vara världens enklaste recept på majonnäs. Blir inga vitor över eftersom du använder hela ägget. Och du behöver inte se till att alla ingredienser håller rumstemperatur. Det är bara att plocka fram alla ingredienser och köra enligt receptet nedan. Det tar ganska exakt 5 minuter att göra en supergod och tillsatsfri mayo.

För hemmagjord majonnäs behövs...
1 ägg
ca 2-3 dl rapsolja (ej kallpressad) eller jordnötsolja
1 tsk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger (Saltå Kvarns)
nypa salt
nypa vitpeppar
stavmixer

1. Börja med att lägga ner i mixern dijonsenap, helt ägg med vita och allt, vit balsamvinäger och lite salt och peppar.

2. Kör ihop i mixern så det blir en lös goja.

3. Häll i en rejäl skvätt olja.

4. Kör mixern i ca 10 sekunder.

5. Häll i mer olja.

6. Kör mixern igen och nu börjar man så smått märka att majonnäsen börjar tjocka till sig.

7. Häll i mer olja tills majonnäsen är krämig, och ju mer olja du har i desto fastare blir den. Så vill du ha en lös mayo så har du i mindre olja och vill du ha en fast, tjock och krämig mayo så häller du i olja och mixar tills du har den konsistensen du önskar.

Tips 1: Du behöver inte hålla på och larva dig med att alla ingredienser ska ha samma temperatur med detta recept. Det är bara moffa ner allt i mixern.

Tips 2: Du behöver inte droppa i olja sakta med detta recept. Det är bara att hälla i en skvätt och mixa, skvätt och mixa, skvätt och mixa tills du har en majonnäs som passar dig.

Tips 3: Om majonnäsen blir för oljig (man ser att det bildas oljefläckar här och var) eller skär sig så kan man skvätta i lite ljummet vatten och sen mixa igen.

2 kommentarer:

  1. Så det är därför din majjo blir knaprig o krispig, du tar hela ägg i den... trodde man skulle knäcka ägget och kasta skalet.
    Mr dryg aka J :-)

    SvaraRadera
  2. Ja du behöver lite kalk så din hjärna börjar fungera ;)

    SvaraRadera