För hemmagjord majonnäs behövs...
1 ägg
ca 2-3 dl rapsolja (ej kallpressad) eller jordnötsolja
1 tsk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger (Saltå Kvarns)
nypa salt
nypa vitpeppar
stavmixer
1. Börja med att lägga ner i mixern dijonsenap, helt ägg med vita och allt, vit balsamvinäger och lite salt och peppar.
2. Kör ihop i mixern så det blir en lös goja.
3. Häll i en rejäl skvätt olja.
4. Kör mixern i ca 10 sekunder.
5. Häll i mer olja.
6. Kör mixern igen och nu börjar man så smått märka att majonnäsen börjar tjocka till sig.
7. Häll i mer olja tills majonnäsen är krämig, och ju mer olja du har i desto fastare blir den. Så vill du ha en lös mayo så har du i mindre olja och vill du ha en fast, tjock och krämig mayo så häller du i olja och mixar tills du har den konsistensen du önskar.
Tips 1: Du behöver inte hålla på och larva dig med att alla ingredienser ska ha samma temperatur med detta recept. Det är bara moffa ner allt i mixern.
Tips 2: Du behöver inte droppa i olja sakta med detta recept. Det är bara att hälla i en skvätt och mixa, skvätt och mixa, skvätt och mixa tills du har en majonnäs som passar dig.
Tips 3: Om majonnäsen blir för oljig (man ser att det bildas oljefläckar här och var) eller skär sig så kan man skvätta i lite ljummet vatten och sen mixa igen.
Så det är därför din majjo blir knaprig o krispig, du tar hela ägg i den... trodde man skulle knäcka ägget och kasta skalet.
SvaraRaderaMr dryg aka J :-)
Ja du behöver lite kalk så din hjärna börjar fungera ;)
SvaraRadera