lördag, november 12, 2011

Giftigt ris... mums

Vissa dagar är det extra skönt att vara konsument av ekologiskt ris. När man läser såna här artiklar.

Förbjudet gift i basmatiris
Tre av sju basmatiris på storpack innehåller så höga halter bekämpningsmedel att de inte får säljas i Sverige, visar Testfaktas laboratorieanalys. I ett av fabrikaten hittades ett förbjudet gift som låg fyra gånger över gränsvärdet.

De sjukaste kommentarerna enligt mig kommer från människan Annelie Widenmark på Livsmedelsverket (Ibland undrar man alltså hur det står till med det där verket, när ska den läggas ner? Den är inte för oss konsumenter iaf!!)

"tycker dock inte att den uppmätta halten är uppseendeväckande eller utgör någon hälsorisk för konsumenter som äter riset"

eller

"Halterna ligger över gränsvärdet och riset får därför inte säljas. Men EU:s gränsvärde för carbendazim och benolym är lågt satta eftersom ingen har ansökt om ett högre gränsvärde för just ris. Då sätter man per automatik gränsvärdet vid den lägsta bestämningsgränsen"

och

"Aflatoxin är mycket giftigt och cancerogent. Men så länge halterna håller sig under gränsvärdet är det ingen risk för konsumenter"

Suck och nej tack till giftigt ris och snälla någon LÄGG NER LIVSMEDELSVERKET!!!

Källa: Testfakta

2 kommentarer:

  1. Tack för att du tar upp det här. Blir så arg på att man inte kan lita på företagen.Och LIVMEDELSVERKET kan man ju undra hur de tänker.

    SvaraRadera
  2. Tycker inte de skall lägga ned Livsmedelsverket, det borde dock få sina pengar ifrån socialstyrelsen istället för via jordbruksföretagen o jordbruksverket. typ. Eller kanske döpas om, äh lägg ned skiten om de ändå bara går på företagens sida.
    Något annat favvouttryck är ju den forskare där som bara ville forska på sådant där resultaten skulle bli som han ville... fast kommer inte ihåg exakt vad han hette gubben och hur han uttryckte sig.
    //J

    SvaraRadera