torsdag, november 03, 2011

Beat en baljväxt eller tillsats?

You say what? Jag förstår inte vad detta Beat är för något? Är det en äkta baljväxt som jag aldrig har hört talas om? Är det nån sorts tillsats? Nån som vet vad det är för något mer exakt? Blev ruggigt nyfiken iaf. Jag tycker tanken känns bra, men om det är något kemiskt framställt så känner jag mig mycket tveksam.

De skriver i sitt pressmeddelande bland annat:
Beat kan användas som ingrediens i alla färsprodukter, såväl kött som kyckling. Ett enkelt och billigt sätt att minska sin köttkonsumtion utan att tappa i vare sig smak eller upplevelse. Dessutom - en av de största fördelarna med Beat är att det genom att bidra till ett bättre näringsintag är en riktig hälsoboost.

Och sen står det:
Den naturliga, baljväxtbaserade ingrediensen Beat  är ett livsmedel som gör skillnad för klimat, hälsa och den sociala utvecklingen lokalt och globalt. Beat gör att låg kötthalt blir positivt. Och berikar kolhydratbaserade livsmedel. Koldioxidutsläppen minskar, grönsakskonsumtionen ökar och den gör gott för plånboken.

Men jag fattar fortfarande inte vad beat är för något. "Baljväxtbaserade". Baserade? Hmmm.
Någon?

Källa: Matkupp i Falkenberg

4 kommentarer:

 1. Det är nog resterna som blir kvar när du gör fruktos-glykos sörja ifrån majs och sojaböner. Om jag nu fattar rätt efter att ha googlat runt lite.
  Kan även tolkas som att det är mosade och processade böner som då behandlas för att bli en smaklös massa för att industrin skall tjäna flis på att blanda ut mat.

  Bra eller anus, ingen aning. Vill jag ha mosade gamla böner i mitt kött? Nej fan heller. Precis lika lite som jag vill ha förbannat köttklister...
  //J

  SvaraRadera
 2. Låter riktigt sunkigt. Ska höra mig för vidare. Men vad less jag blir. Snacka om att de får saker att låta bra och gott och sen visar det sig vara något sunkigt skit som vanligt. Tycker själv att idén med att få ner köttkonsumtionen låter kanonbra, men inte genom att man ska få i sig något kemiskt. Naturligt? Bah! Men jag hoppas fortfarande på att det är något naturlig. Ska forska vidare. Återkommer i frågan.

  SvaraRadera
 3. Jag hade fel, det är när man gör etanol du får restprodukter som kan göras om till nu fin mat...

  http://peasonearth.se/produktionsfakta/

  //J

  SvaraRadera
 4. Okej, nu har jag läst på sidan.

  Sammanfattningsvis:

  UTFALLET från Ecoetanol

  1.000 kilo ärtväxter med stjälk ger uppskattningsvis:

  25% stärkelse och socker som kan omvandlas till 150 liter etanol.
  45% fibrer som kan bli 450 kilo pellets.
  23% ärtprotein, det vill säga 230 kilo.
  7% övrigt: fosfor, mineraler, spårämnen…
  gröngödslingseffekten av cirka 40 kilo kväve bundet i jorden


  Ärtprotein består av många olika aminosyror. För människor är det viktigt att få i sig fullvärdigt protein, det vill säga protein som innehåller de 8-10 essentiella aminosyror som kroppen behöver men inte själv kan tillverka. Ärtprotein är fullvärdigt protein. I koncentrerad form är det nästan rent från socker och fett. Därför är ärtprotein populärt som bantningsmedel, kosttillskott för muskelbyggare och för att hjälpa sjuka att snabbt läka och återhämta sig. Det används också som tillsats i charkprodukter som korv, hamburgare och leverpastej. Vissa personer är dock allergiska mot ärtprotein. Ärtprotein kan lösa en del av felnäringsproblemen i världen.


  Förädlat protein säljs i hälsokostaffärer för 250 kr/kilo och som råfoder för 7 kr.

  SvaraRadera