söndag, november 06, 2011

Balsamico- och chiliglacerad lax med apelsinhollandaise och blomkålspuré

Uppdrag till Saltå Kvarns Smakråd. Vårt uppdrag var att testa Saltå Crema di Balsamico bianco. En helt fantastisk produkt enligt mig. Receptet på laxen fick jag tillsammans med balsamicon. Håll till godo.

Lax med balsamico- och chiliglace
4 bitar lax (vi hade MSC-märkt vildfångad lax)
1 st röd chili
1 klyfta vitlök
1 st apelsin
2 msk Saltå Crema di Balsamico bianco
2 msk Saltå Olivolja classico
Salt
Svartpeppar

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Finhacka chili och vitlök. Skölj apelsinen och finriv det yttersta skalet.
3. Blanda ihop balsamico, chili, vitlök, olivolja och apelsinzest. Pressa i saften från en halv apelsin. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg laxen i en ugnsfast form. Häll över glacen. Baka laxen i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter eller tills den är precis genomstekt.




Blomkålspuré Ingredienser
1 ekologiskt blomkålshuvud
1 salladslök
grädde
salt
vitpeppar
mjukost

Gör såhär:
1. Koka blomkålen och salladslöken i bitar i grädde, smör, salt och vitpeppar tills den är mjuk.
2. Häll över gräddkoket i en bunke och blomkålen i en annan.
3. Mosa ihop blomkålen med en stor klick mjukost och eventuellt lite av gräddkoket. Smaka av med salt och peppar och ta mer gräddkok om det behövs.


Apelsinhollandaise Ingredienser
150 gram smält smör
3 + 3 msk vatten
3 msk vitvinsvinäger
1 schalottenlök grovhackad
4 vitpepparkorn
3 äggulor
1-2 msk apelsinsaft

Gör såhär:
1. Smält 150 gram smör.
2. Lägg följande ingredienser ner i en kastrull; 3 msk vatten, 3 msk vitvinsvinäger, 1 hackad schalottenlök, 4 krossade vitpepparkorn. Reducera helt. Häll därefter i 3 msk kallt vatten (ska inte kokas upp igen).
3. Sila ner vätskan i en skål och sätt skålen över vattenbad. Låt inte vattnet koka. Den ska bara vara varm. Vispa ner 3 äggulor. Ett i taget. Vispa tills de tjocknat.
4. Ta bort skålen från värmen. Jag ställer den på en blöt handuk för att den ska stå stadigt.
5. Därefter droppar man ner smöret (utan det vita) och fortsätter vispa lugnt.
6. Smaksätt med apelsin, salt och vitpeppar.



Produkten får betyget 5 av 5. Grym produkt. Igår gjorde jag hemmagjord ketchup och idag glace.

2 kommentarer:

  1. Vi testade ditt recept för laxen och hollandaisesåsen en kväll och det blev jättebra. Istället för blomkålspuré gjorde vi ugnsstekt potatis men det blev bra ändå.

    Ett jättebra recept!

    Dessvärre kunde vi inte få tag på Saltås Balsamico Blanco men vi har sagt till vår lokala ICA Maxi att de ska ta in den. :)

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillart! Och kul att du är en Rollspelosof för det har jag en It-nörd till sambo som är. Och tack för att du gav feedback på receptet.

    SvaraRadera