torsdag, februari 16, 2012

Tomatsoppa

Tomatsoppa har varit vår favoriträtt länge. För många år sedan innan jag blev en mattaliban och vi inte brydde oss om att vända på förpackningen (och åt de sedvanliga 5 kilo tillsatser som genomsnittssvensken får i sig idag), så åt vi Keldas färdiga tomatsoppa. Men never no more. Alldeles för mycket tillsatser och skit i den soppan. Men god var den. Men jag har fått till min egna ultimata tomatsoppa utan tillsatser och den går att variera i det oändliga. Det är bara att kika på bilderna längre ned i inlägget så ser ni de olika varianterna till hur vi ätit den här soppan senaste åren. Här kommer mitt grundrecept.

Krämig tomatsoppa
3 msk olivolja
3 msk smör
2 gula lökar
1 st vitlöksklyfta
0,5 msk torkad basilika
0,5 msk torkad timjan
1 msk vit balsamvinäger (Saltå Kvarns)
2 burkar krossade tomater (Saltå Kvarns)
3 dl vatten
2,5 tärningar buljong (Kan uteslutas. Lägg till cayennepeppar och lite mer s&p då.)
2,5 dl grädde (ibland utesluter jag grädden, då blir den mer tomatig och inte lika mättande men fortfarande god)
salt och svartpeppar
färsk basilika

Gör såhär:
1. Finhacka gul lök och vitlök och fräs i smör och olivolja tillsammans med örtkryddorna.
2. Häll i balsamvinägern och krossade tomater. Rör om.
3. Häll i vatten och buljongtärningar.
4. Låt koka i ca 15 minuter.
5. Dra bort från plattan och mixa soppan slät, men den är god med bitar också (som på stora bilden överst i inlägget).
6. Häll i grädden och koka upp och låt koka ca 5-10 minuter.
7. Smaka av med salt och svartpeppar och knipsa i färsk basilika mot slutet.


En slät tomatsoppa. Några basilikablad och vitlöksbröd till.

Tomatsoppa med finriven parmesan, färsk basilika. Frökex, alfagroddar, gurka och fetaost vid sidan om.

Slät soppa toppad med basilika

Med en klick creme fraiche istället för att ha grädde i soppan.

Smörstekta champinjoner toppade jag soppan med den här gången.
Andra serveringsförslag:
Blanda i 1-2 msk pasta risoni mot slutet av koktiden.
Skiva i lite chorizo.

2 kommentarer:

  1. Den där tomatsoppan är bara såååå god. Gör den i storkok och har hemma i frysen.Perfekt att ta med i matlåda till lunch om man inte hinner laga vettig middag eller om den inte räckte till matlåda för båda. Varierar med att slänga ner lite räkor eller lite köttfärs ibland.

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du gillar receptet Helen. Du har ju haft den ett tag nu ;)

    Och tack för tipset med köttfärs, ja det kan jag faktiskt tänka mig att det blir gott. Ska testa jag också.

    SvaraRadera