lördag, mars 17, 2012

Ört- och senapsbakad krossad potatis och morot

Hade detta goda tillbehör till ryggbiff med bearnaise. Man kokar små potatisar och sen lägger man de på en ugnsplåt och krossar alla potatisar med en potatisstompare och sen droppar man över den goda senapsvinägretten i sprickorna som ger potatisarna smak och krisp. Jag la med bitar av morot i ugnen och droppade över samma senapsvinägrette. Morötterna behöver inte förkokas eftersom jag inte krossade dem.

Ingredienser:
16 små kokta potatisar med skal
4 morötter i bitar
olivolja

Senapsvinägrette:
1 dl olivolja
2 tsk dijonsenap
2 finhackade vitlöksklyftor
2 kvistar färsk rosmarin
2 kvistar färsk timjan
1 msk citronsaft
salt
nymalen svartpeppar

Gör såhär:
1. Börja med att koka potatisen och sätt på ugnen på 200 grader.
2. Gör senapsvinägretten. Blanda ihop olivolja, dijonsenap, finhackade vitlöksklyftor, finhackad repad rosmarin, finhackad repad timjan, citronsaft, salt och nymalen svartpeppar.
3. Skala och skiva moroten i 5 cm tjocka skivor.
4. Lägg de kokta potatisarna och morötterna på bakplåtspapper i en ugnsplåt. Droppa först över olivolja och blanda så alla potatisar och morötter blir täckta. Krossa sen alla potatisar med en potatisstompare så det blir ojämna sprickor här och där.
5. Droppa över senapsvinägretten över potatisar och morötter.
6. Stek i ugnen i ca 30 minuter eller tills morötterna är klara och potatisarna blivit gyllenbruna och fått en knaprig yta.

Servera tex till ryggbiff och hemmaslagen bearnaisesås.


1 kommentar: