söndag, mars 04, 2012

Grönsakssoppa med quinoa

Testa att ha i lite quinoa i soppan nästa gång. Jättesmarrigt och framförallt nyttigt. Quinoa är ett frö som växer på 4000 meters höjd i Anderna. Den innehåller en hög andel proteiner och vitaminer och faktiskt mer kalcium än vad mjölk gör. Den har även ett lågt GI-värde vilket passar utmärkt för oss som inte vill ha übermycket kolhydrater i maten. Men kom ihåg att skölja quinoan enligt anvisningen på förpackningen för att få bort bitterämnen.

Grönsakssoppa med quinoa:
Ingredienser:
9 hela steklökar
6 hela vitlöksklyftor
1 purjolök finhackad
3 morötter i sneda slantar
2,5 dl tärnad rotselleri
1 selleristjälk i slantar
1/2 blomkål i buketter
1 msk tomatpuré
2 liter grönsaksbuljong (eller kycklingbuljong)
2 hela tomater blancherade
3 skalade potatisar i tärningar
3 msk välsköljd quinoa
1 knippe finhackad bladpersilja
Smör+olja (till stekning)

Örtpaket
det gröna från purjon hackad i grova bitar
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
4 färska timjankvistar
4 färska rosmarinkvistar
4 kvistar bladpersilja
Gasbinda + bomullssnöre

Till servering:
färskriven parmesan

Gör såhär:
1. Börja med att blanchera tomaterna i kokande vatten med salt. Gör ett litet kryss på toppen av tomaten och lägg ner tomaterna i kokande vatten i ca 60 sekunder. Ta upp och kyl ner snabbt i en skål med iskallt vatten. Dra av skinnet från tomaterna och ställ tomaterna åt sidan tills de ska ner i soppan. Alternativt kan man ta två hela tomater från en burk Saltå Kvarns hela tomater att ha i soppan. Tomaterna ska bara koka med i soppan och ge smak, de ska inte mosas in i soppan. 
2. Gör färdigt örpaketet och ställ åt sidan. Lägg ner i gasbindan det gröna från purjon, kryddpeppar, lagerblad, timjan, rosmarin, persilja och knyt ihop till ett litet tajt paket.
3. Hacka och slanta färdigt alla grönsaker innan du sätter igång.
4. Nu är det äntligen dags att göra soppan. Ta fram din gryta och droppa i lite olja och smör och svetta steklök, vitlök och purjo i några minuter.
5. Lägg i rotselleri, selleristjälkar, morötter, blomkålsbuketter och tomatpuré och fortsätt svetta ihop allt i ytterligare några minuter.
6. Häll i 2 liter buljong (grönsaks- eller kycklingbuljong).
7. Lägg ner de blancherade tomaterna, potatis, quinoa och örtpaketet och låt allt koka i ca 15-20 minuter tills alla grönsaker har kokat färdigt men fortfarande har lite tuggmotstånd och framförallt inte har blivit mosiga.
8. Ta upp örtpaketet.
9. Smaka av med salt och peppar.
10. Finhacka persilja och lägg ner i soppan.
11. Lägg soppan i skålar och riv över parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar