lördag, februari 16, 2013

Chilihet Lasagne

En chilihet lasagne? Ja varför inte. Lasagne är gott och chili är gott så varför inte kombinera ihop dessa två. Tillsammans med tre sorters ost i såsen så blev det en smakrik historia detta. Vi i Saltå Kvarns smakråd fick till uppgift att testa deras lasagneplattor och familjen är överens, detta är de bästa lasagneplattorna vi ätit. Perfekt tjocklek och perfekt tuggmotstånd.

Så gör en chilistark köttfärssås som fått puttra länge i en gjutjärnsgryta. Gör en bechamel med 3 sorters ost. Smörj en ugnsfast form och montera ihop lasagnen och kör in den i 200 grader varm ugn i ca 40 minuter på nedersta falsen.

Ca 6-8 portioner

Köttfärssås:
600 g nötfärs
2 st gula lökar finhackade
2 klyftor vitlök finhackade
1,5 tsk chiliflakes (Rajah)
Grillkrydda
Paprikakrydda
Oregano
2 burkar Saltå Kvarns Hela Tomater 
2 msk Saltå Kvarns Crema di balsamico
1 dl ketchup
Havssalt
Nymalen svartpeppar

Gör såhär:
1. Stek köttfärs tillsammans med lök, vitlök, chiliflakes, grillkrydda, paprikakrydda och oregano tills allt blivit fint karameliserat.
2. Tillsätt de hela tomaterna i burk, crema di balsamico och ketchup.
3. Låt puttra på låg värme i uppemot en timme. Ju längre desto godare och mustigare sås får du.
4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.


Ostsås / Bechamelsås:
50 g smör
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl grädde
100 gram Jarlsberg
100 gram Herrgårdsost (den ekologiska)
100 gram Parmesan
Havssalt
Vitpeppar

Gör såhär:
1. Smält smör i en kastrull.
2. Blanda i vetemjöl och låt puttra ihop tillsammans med smöret i några minuter.
3. Häll i mjölk och grädde i omgångar tills såsen är krämig och fin.
4. Låt bechamelsåsen småputtra på låg värme och rör om ofta. Smaka av med salt och ganska mycket vitpeppar.
5. Ställ bechamelsåsen åt sidan. Den får inte koka mer när man blandat i osten. Blanda i 3/4 av osten.

Tips för en lyckad bechamel: Om såsen blir för tjock så tillsätt mer vätska. Om såsen blir för rinnig så gör en toppredning (jag brukar ta lite av den varma såsen och blandar i 1 msk vetemjöl med en liten minivisp, så man inte får klumpar, sen tar jag en stor visp och blandar ner toppredningen i såsen).


Montering:
250 g Saltå Kvarns lasagneplattor
Ostsås
Köttfärssås
Smord Ugnsform ca 20x30

Gör såhär:
1. Häll en fjärdedel ostsås i botten av ugnsformen.
2. Häll en tredjedel av köttfärssåsen över ostsåsen.
3. Lägg lasagneplattor över såserna.
4. Sen varvar man så i tre lager och avslutar med lasagneplattor och ostsås överst.
5. Innan jag häller på sista lagret med ostsås så blandar jag i resten av osten (1/4) i såsen så topplagret får extra mycket ost. Jag tycker lasagnen blir krämigare då än om man får ett hårt ostlager överst.
6. Skjutsa in i ugnen på nedersta falsen i 200 grader varm ugn i ca 40 minuter.

Servera med en grönsallad eller som jag gjorde här; gurkbandspagetti tillsammans med mozarellakulor, olivolja basilikum och vit balsamvinäger och lite riktigt fint havssalt (Fleur de Sel) över det.


De absolut bästa lasagneplattorna vi ätit. Toppbetyg.

Hittade denna fantastiska produkt på Ica Maxi.
100% chiliflakes utan färgämnen och tillsatser av märket Rajah.
Bara chili inget annat. Det är denna chili som gav hettan till dagens lasagne.


Servera tex tillsammans med gurkspagetti och mozarellakulor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar