lördag, januari 19, 2013

Välkommen hem Surdegen Séb


Nu har jag startat en surdeg med namnet Séb. Döpt efter Sébastien Boudet, Den Franske Bagaren.

Jag är så inspirerad efter att ha läst hans brödbok från pärm till pärm. Herregud vilken inspirationskälla. Han har helt rätt tänk. Bort med alla tillsatser och skit. Det många inte tänker på är att en så simpel och enkel råvara som mjöl faktiskt också innehåller tillsatser. Som askorbinsyra. Även Coops ekologiska vetemjöl med varumärket Änglamark har askorbinsyra. Man blir så förbannad. Och samtidigt som Coop lyfter fram sitt egna skitmjöl så försvinner fina varumärken som Saltå Kvarn från hyllan. Ja, jag har gnällt hos Coop men de bryr sig inte. Så under tiden handlar jag hos Ica Kvantum på Värmdö som inte tagit bort Saltås produkter... ännu. EMV (Coops och Icas Egna Märkes Varor) är verkligen ett dilemma. Jag har irriterat mig på det länge. Men det får bli ett eget inlägg. Nu var det surdegen Séb jag skulle välkomna till vårt hem.  

Jag känner mig lycklig ända in i själen just nu.

Séb fick finaste platsen på min kokbokshylla i köket, tillsammans med bästa brödboken Den Franske Bagaren.


Har även idag gjort min första poolish. En fördeg som ska stå i 12-16 timmar, så imorgon ska jag baka baguetter på min poolish. Ska bli så kul.

Såhär fin är min poolish efter 5 timmar i rumstemp. Den bubblar fint redan och har en härlig syrlig frisk doft.

Efter 16 timmar...

1 kommentar:

  1. Hej, jag har också kontaktat Coop angående detta, samt även Krav, då de godtar just askorbinsyra som tillsats, trots att de, enligt deras svar till mig, inte har kontrollerat tillverkningen av det, alls. /Jeanette L

    SvaraRadera