onsdag, januari 16, 2013

Formfranska

Äntligen har jag fått till ett bra franskbröd som går att rosta och som barnen gillar. Snabbakad eftersom den är bakad på ekologisk jäst. Tyvärr har jag inte kommit igång med surdegsbakandet ännu men vilken dag som helst så ska jag lära mig det också. Har precis köpt boken "Den Franske Bagaren" av Sébastien Boudet. Han är helt fantastisk. Jag är nog lite hemligt kär i honom. Han är där jag vill vara gällande maten. Jag är nära men eftersom jag fortfarande har jäst i brödet så är jag inte riktigt i mål än.

Ingredienser för 2 st limpor:
5 dl vatten
1 pkt jäst
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk sirap
650 g vetemjöl

Gör såhär:
1. Värm vattnet till fingervarmt.
2. Blanda jäst och vatten ordentligt.
3. Häll i vatten och jäst i en assistent. Blanda i olivolja, sirap, allt vetemjöl och sist saltet.
4. Blanda på högsta i ca 7 minuter.
5. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda degen och forma till två avlånga limpor.
6. Lägg bröden i oljade brödformar.
7. Gör några snitt på ytan och pudra över vetemjöl.
8. Låt sen bröden jäsa under bakduk ca 1 timme.
9. Grädda bröden längst ner i 250 grader varm ugn i 15 minuter.
10. Sänk värmen till 175 grader i ca 10 minuter.
11. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna ordentligt.
12. Dela bröden i lagom stora bitar och frys in.



Gå in och läs Sébastiens blogg Brödpassion så får ni se vad äkta passion innebär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar