måndag, juni 04, 2012

Godaste remouladsåsen

Idag fick jag till den godaste remouladsåsen jag gjort och det med bara några få ingredienser. Till och med min kära sambo tyckte om den och han som han normalt inte gillar remoulad. Såg honom till och med ta en extra sked. Så i fortsättningen överger jag pickles och kör med ekologiska cornichons och saltgurka istället.

Ingredienser remouladsås:
2-3 dl hemmagjord majonnäs
40 g cornichons
60 g saltgurka
30 g gul lök
nymalen svartpeppar
ev lite salt

Gör såhär:
1. Börja med att göra majonnäsen. Se recept längre ned i detta inlägg.
2. Finhacka cornichons, saltgurka och gul lök i en mixer.
3. Blanda majonnäs, gurk- och lökhacket och smaka av med nymalen svartpeppar och ev lite salt.
4. Voila! Superenkelt och supersmarrigt! Less is more, eller vad är det de brukar säga?


Ingredienser hemmagjord majonnäs:
1 ägg (ja hela ägget)
1 tsk dijonsenap
1 msk Saltå Kvarns vita balsamico
nypa salt
nypa nymalen vitpeppar
3-4 dl rapsolja (ej kallpressad)

Gör såhär:
1. Lägg hela ägget, dijon, vit balsamico, salt och vitpeppar i en mixer. Kör i gång mixern.
2. Börja strila ner oljan i omgångar tills all olja är inarbetad i majonnäsen. Jag brukar låta mixern köra på tills jag haft i all olja.
3. Ju mer olja du har i desto tjockare blir den så var inte rädd för att ha i mer olja om du tycker att majonnäsen är för lös. Jag brukar ha i allt mellan 3-4 dl olja. Beror helt på hur stort ägget är. 

Tips för majonnäsen! Om du märker att den blir oljig så kan man droppa i några droppar ljummet vatten. Jag har aldrig lyckats få en skuren majonnäs när jag gjort den på det här sättet. Har även testat att göra den genom att handvispa, men det är för jobbigt så jag kör alltid med min matmixer. Och jag har alltid olika temperatur på ingredienserna. Kylskåpskallt ägg och dijon och rumsvarm olja och vinäger. Den har ändå inte skurit sig så jag bryr mig inte om att få allt till samma temperatur innan. Ja det var det lilla jag kan säga om majonnäs. Har nu gjort majonnäs i princip 1 gång i veckan senaste året så jag kan nog säga att jag är lite expert på detta nu. Har inte köpt köpemajonnäs en enda gång och längtar verkligen inte tillbaka till den tiden. Det smakar verkligen härsket med köpemajonnäs.2 kommentarer: