onsdag, februari 20, 2013

Potatisgratäng i portionsform

Blev kanonbra att göra potatisgratäng i våra små gerberaformar. Alldeles lagom stor portion och gratängen blev perfekt krämig. Och det gör ju inget alls att det ser snyggt ut också.

Ingredienser för 4 formar:
8 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
havssalt
vitpeppar
smakrik ost eller ströbröd

Gör såhär:
1. Skala och skiva potatisen lagom tjock. Jag ställer in min mandolin på 3 mm.
2. Finhacka gul lök och vitlöksklyftor och blanda ihop.
3. Smörj formarna.
4. Varva potatis med lök-vitlökshacket och avsluta med ett lager potatis högst upp. Salta och peppra lite på varje lager.
5. Strö över ett tunt lager med ströbröd eller toppa med en god ost överst. Idag hade jag två med ströbröd och två med ost.
6. Häll i ca 0,5 dl grädde i varje form. Lägg de små formarna i en ugnsfast form, för med 100% säkerhet kommer grädden bubbla över lite grand.
7. Skjutsa in i 225 grader varm ugn längst ner i ugnen i ca 30-40 minuter.
8. Ha som tillbehör till en god köttbit och sallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar