måndag, februari 18, 2013

Seb - surdegen

Snart fyller Seb 1 månad. Och såhär fin ser han ut nu på kvällen efter att jag matat honom för några timmar sedan. Bubblar härligt och en frisk syrlig doft kommer från glasburken. Hittills har jag bra hunnit baka surdegskanelbullar på honom...

Vill du starta din egna surdeg? Gör det! Det är enkelt.

Du behöver:
1 glasburk + gaffel
Vetemjöl
Rågmjöl
Vatten

Gör såhär:
1. Rengör glasburken väl och skölj ordentligt så inga diskmedelsrester finns kvar.
2. Värm ugnen till 100 grader och stoppa in glasburken i 5 minuter. Bara för att vara säker att burken är riktigt ren.
3. Dag 1 - Blanda 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl av bra kvalitet och utan tillsatser tillsammans med 1 dl ljummet vatten och rör om ordentligt med en gaffel. Själv använder jag Saltå Kvarns mjöl. Låt sen locket till glasburken stå lite på glänt i rumstemperatur.
4. Dag 2 - Mata surdegen med 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten. Rör om ordentligt med en gaffel. Låt locket fortsatt vara på glänt.
5. Dag 3 - Samma procedur som dag 2.
6. Dag 4 - Nu börjar surdegen bli klar för användning. En frisk surdeg brukar börja bubbla några timmar efter matning. Och det är nu du ska ge din surdeg ett eget namn. Min heter Seb efter Sébastien Boudet (den coolaste surdegsbagaren i världen).


Sébastien Boudets surdegstips:
  • Mata alltid surdegen dagen innan du ska baka med den. 
  • Om du inte använder den på länge så ska du mata den ca 1-2 ggr per vecka. Häll då bort 75% av surdegen först.
  • Låt den stå i rumstemperatur hela tiden, då får du en mild och aromatisk surdeg medan en surdeg som förvaras i kyl blir riktigt sur. 
  • Hitta ett ställe där temperaturen är hyfsat jämn. Ej över 45 grader. 
  • Blanda gärna flera olika mjölsorter i din surdeg då får du en bra chans till en fin surdeg.
  • Man behöver inte flera olika surdegar, utan det räcker med denna. Man kan baka både kanelbullar och bröd på samma surdeg.
  • Om surdegen skiktar sig så blanda i mer mjöl och rör om.

Såhär fina blev surdegskanelbullarna... de doftade ljuvligt av kanel och kardemumma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar