söndag, februari 17, 2013

Rumpstek med oliver, fetaost och chili

Jag är verkligen inne i en chiliperiod just nu. Hittade en rumpstek i frysen som jag ugnsbakade med fetaost, kalamataoliver och chiliflakes. Den blev jättemör och fin med ett brunt och fint yttre och ett härligt rosa innehåll och en explosion av smaker.

Ingredienser:
600 g rumpstek
1/2 paket fetaost av bra kvalitet
8-10 st kalamataoliver (ta bort kärnorna innan)
1 tsk chiliflakes (Rajah)
Nymalen svartpeppar
Fleur de Sel (fint havssalt)

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Bryn rumpsteken i en het stekpanna i smör.
3. Lägg över i en ugnsform med fettkappan nedåt.
4. Snitta små hål här och var på steken med en vass kniv och späcka hålen med oliver och fetaost.
5. Gnid in med svartpeppar, chiliflakes och havssalt.
6. Ugnsstek i 100 grader längst ner i ugnen i ca 1-1,5 h till 58 grader innertemperatur. Då är den perfekt rosa.
7. Ta ut steken och låt vila i minst 15 minuter i folie.
8. Skär upp köttet i tunna skivor. Titta noggrant på muskelstrukturen så du inte skär upp köttet med muskeltrådarna i långa strimor för då får du ett segt kött och då har alla dina ansträngningar varit förgäves.

Serverade den möra rumpsteken med marinerad fetaost, paprika och stuvade grönsaker.
Vår rumpstek kommer från Gröna gårdar.

Lite fakta om styckningsdetaljen Rumpstek:
Passar till: stek i ugn.
Går även att: woka i tunna strimlor.
Kännetecken: triangelformad med snedgående muskeltrådar.
Främsta egenskaper: mör stek.
Del av djuret: bakdelen, på lårets utsida.
Övrigt: sitter ihop med ytterlåret men är mörare än detta.
Grader: 55°C rosa, 60°C lätt rosa, 70°C genomstekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar