måndag, september 23, 2013

Uppsnappat

Senaste numret för oss som är medlemmar i Naturskyddsföreningen. Här kommer lite uppsnappade citat från tidningen.

"Vi kan faktiskt börja äta oss till en bättre värld"

"Undrar vad som gör att gravida kvinnor i Norge avråds från att äta odlad lax mer än två gånger i veckan medan ingen sådan avrådan finns i Sverige. Odlad lax innehåller PCB i så höga halter att norska livsmedelsverket infört rekommendationen. Tror svenska livsmedelsverket att miljögifterna försvinner när laxen passerar gränsen till vårt land?"

"Global användning av bekämpningsmedel inom jordbruket:
1967 - 20 miljoner ton
2009 - 140 miljoner ton"


"Häromdagen såg jag importerad oxfilé för 89 kr kilot. Det finns inte en chans för svensk köttproduktion, med det djurskyddet vi har - än mindre för svensk ekologiskt köttproduktion - att matcha det. Vi vill att våra djur ska ha det väldigt bra, men utan att blinka köper vi kött från djur som haft det förfärligt." (Citerat Maria Wivstad, föreståndare för Centrum för ekologisk produktion).

"Att inte välja ekologiskt är också ett val. Men det valet visas aldrig. Nu har vi en kampanj mot det ologiska i det o-ekologiska."

"13% i genomsnitt lägger medelsvensken av sin inkomst på livsmedel. Av det är cirka 40% varor som läsk, godis och snacks."

"Testfakta hittade bekämpningsmedelsrester i samtliga prov från konventionellt odlade bananer. De återfanns inte bara i skalet utan även i fruktköttet. Ekobananer innehöll däremot inga rester alls."


"Antal ekologiska livsmedelsartiklar 2012:
Coop - 2453 st
Ica - 1000 st"


"Sverige är europatvåa i ekoodling men Danmark har dubbelt så hög andel ekomat i butikerna".

"Byt till eko!
Börja med att byta ut ett par viktiga varor som gör verklig skillnad för miljön och människor. Här är 5 varor som gör sig bäst när de är ekologiska!
1. Kaffe
2. Bananer & Vindruvor
3. Mejerivaror
4. Kött
5. Potatis"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar