torsdag, september 26, 2013

Hemmagjord vaniljsås

Eller Crème anglaise om du vill flasha med det franska namnet på denna gudagåva till sås. Det är lättare än vad du tror att göra sin egna vaniljsås. Det du ska hålla koll på är värmen på plattan och temperaturen på såsen, så nu är det riktigt bra att ha en termometer. Har du ingen sådan så får du helt enkelt vispa såsen hela tiden och ta bort den från plattan så fort du ser första bubblan. Sen snabbt ner i ett isbad för att avstanna kokningen.

Detta behöver du:
1 vaniljstång
250 g mjölk
250 g grädde
100 g strösocker (eller 50 g honung och 30 g rårörsocker)
3-5 äggulor (Beroende på hur tjock sås du vill ha. Jag själv gör på 5 äggulor)


Gör såhär:
1. Skrapa ur vaniljstången och lägg ner vaniljstång och fröna ner i en tjockbottnad kastrull (för att det inte ska bränna fast i botten) och koka upp vaniljmjölkgrädden. Ställ kastrullen åt sidan att svalna lite och ta bort vaniljstången innan du blandar ihop gräddmjölken med äggsockret. (Ibland när jag vill lyxa så tar jag bara grädde).

2. Vispa äggulor och socker lätt. Vispa i lite av gräddmjölken för att få den rinnig.

3. Vispa sen ner äggsockret i gräddmjölken och vispa hela tiden.

4. Ställ tillbaka kastrullen på medium till låg värme och vispa hela tiden tills såsen når 85 grader eller när första bubblan syns.

5. Häll över såsen i en skål som ligger i isvatten så stannar kokningen av och du slipper få en överkokt vaniljsås.

6. Ställ in vaniljsåsen i kylen tills den kallnat. Vaniljsås är godast kall men man kan förstås använda den som varm också. 

Snart klar... 85 grader är målet.

Vispa vispa

Tjock härlig vaniljsås som lätt håller i kylen uppemot 1 vecka.

edit 2016-10-12: Om man vill ta bort processat vitt socker från kosten så kan man välja honung istället. Har testat ut receptet utan vitt socker och då tar jag 50 g ekologisk honung och 30 g ekologiskt rårörsocker istället. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar