söndag, september 29, 2013

Melting Moments


Melting moments är spröda och delikata vaniljkakor fyllda med smörkräm. De kan förstås vara fyllda med vad som helst. Det är bara din fantasi som sätter gränserna. Mina är fyllda med en egenkokad klibbig hallonmarmelad och vaniljsmörkräm. Bästa resultat får du om du väger varje kaka så de blir lika stora. Jag har gjort stora 40 grams kakor, men de blir för mäktiga så rekommenderar att istället satsa på medium 20 grams eller små 10 grams. De blir lättare att äta i de storlekarna också. Familjen gillade 10 grams kakorna bäst.

Vaniljkakor ca 10 stora, 20 medium eller 40 små
(obs! du behöver 2 kakor till en melting moment)
180 g smör
60 g florsocker
60 g majsmjöl
1 tsk vaniljpulver
180 g vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör såhär:
1.  Vispa smöret pösigt.
2. Blanda i allt florsocker, majsmjöl och vaniljpulver ordentligt.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ner i smeten.
4. Blanda ordentligt.
5. Rulla till 10 grams bollar och lägg på bakplåtspapper.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 14-15 minuter.
7. Låt kakorna svalna helt innan montering.


Sticky Hallonmarmelad
225 g hallon (eller vilket annat bär som helst)
150 g strösocker
juice från 1/2 citron
0,5 tsk gelatinpulver + lite vatten

Gör såhär:
1. Lägg ner hallon, strösocker och citronjuicen i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
2. Låt puttra på medium värme tills marmeladen har tjocknat. Brukar ta ca 30 minuter. Dra bort från värmen.
3. Blanda gelatinpulvret med lite vatten och blanda ner i marmeladen.
4. Häll upp i en skål och ställ in i kylen för att svalna.


Smörkräm
100 g smör
1,5 tsk vaniljpulver
60 g florsocker
1 tsk citronsaft

Gör såhär:
1. Vispa smöret pösigt med elvisp.
2. Blanda i vaniljpulver, florsocker och lite citronsaft.
3. Vispa en stund till så det blir fluffigt.


Montering
1. Ta 2 kakor.
2. Bred marmelad på den ena kakan.
3. Spritsa smörkräm på den andra kakan.
4. Montera ihop kakorna.
5. Pudra över florsocker när de är färdigmonterade


Ekologiskt majsmjöl från UrteKram
Koka en riktigt klibbig hallonmarmelad
Rulla 10 grams bollar
Platta till med en gaffel
Grädda i ca 14-16 minuter tills de är gyllene
Klicka hallonmarmelad på den ena kakan och smörkräm på den andra

Montera ihop och pudra över florsocker



1 kommentar:

  1. Tur du hade bild. Trodde först att det var majsstärkelse som avsågs. Gillar din blogg, särskilt namnet!

    SvaraRadera