söndag, april 10, 2016
Winter salsa / Vintersalsa
Winter salsa is my name of this salsa because I use canned tomatoes instead of fresh tomatoes during the winter months when tomatoes are tasteless and watery. However, I take away most of the tomato juice and use it for something else. You can use both crushed tomatoes or whole peeled tomatoes in a can (which you then chop down). I take little what I have at home and mix into the salsa but always tomatoes, olive oil, garlic and chili. Remember also to use organic tomatoes and chili because the conventional ones are the products that are sprayed most with pesticides.
Organic ingredients:
200-300 g canned tomatoes (without the tomato juice)
1 whole red chilli
1 red bell pepper
1 spring onion (or leek, onion, red onion)
2 cloves garlic
1 pinch sea salt
1 pinch ground cayenne pepper
1 pinch of dried oregano
1 tablespoon olive oil
Steps:
1. Start by removing most of the tomato juice from the canned tomatoes and save it for something else. I usually use it to marinade or somekind of sauce. If using whole peeled tomatoes chop them to smaller cubes.
2. Add the tomatoes into a bowl.
2. Finely chop the peppers, chili and onions and add to the bowl.
3. Press the garlic into the bowl.
4. Season with sea salt, ground cayenne pepper, oregano and olive oil.
5. Mix everything together and taste.
Enjoy :-)
Vintersalsa är namnet på denna salsa eftersom jag använder burktomater istället för färska tomater under vinterhalvåret när tomaterna är smaklösa och vattniga, tar dock bort det mesta av tomatjuicen och använder den till nåt annat (tex köttfärssås, marinader osv). Man kan använda både krossade tomater eller hela tomater i burk (som man då hackar ner). Brukar ta lite vad jag har hemma och blanda i salsan men alltid tomat, olivolja, vitlök och chili. Tänk också på att använda ekologiska produkter då tomater och chili är de råvaror som besprutas mest med diverse kemikalier. Om du bor i Sverige så använder jag Saltå Kvarns eller Kung Markattas burktomater.
Ekologiska ingredienser:
200-300 g burktomater (utan mesta tomatjuicen)
1 hel röd chili
1 röd paprika
1 salladslök (eller purjo, gul lök, rödlök)
2 vitlöksklyftor
1 nypa havssalt
1 nypa cayennepeppar
1 nypa oregano
1 msk olivolja
Gör såhär:
1. Börja med att ta bort det mesta av tomatjuicen från burktomaterna och spara den till något annat. Jag brukar använda den till marinad eller i nån sås. Om du använder hela burktomater så hacka ner de till mindre tärningar.
2. Lägg tomaterna i en skål.
2. Finhacka paprika, chili och salladslök och lägg i skålen.
3. Pressa eller riv vitlöksklyftorna ner i skålen.
4. Krydda upp med havssalt, cayennepeppar, oregano och olivolja.
5. Blanda ihop allt och smaka av.
Enjoy :-)
Etiketter:
bell pepper,
burktomater,
canned tomatoes,
cayenne,
chili,
chilli,
english recipe,
garlic,
lchf,
oliveoil,
olivolja,
oregano,
paleo,
paprika,
recept,
salladslök,
spring onion,
vitlök,
whole30
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar