Ett jättegod och KRAV-märkt honung. Läs mer nedan varför man ska välja ekologisk honung istället för konventionell. Texten är hämtad från Saltå Kvarns blogg.
Några skillnader på konventionell och KRAV-märkt honung:
Konventionell biodling: Det finns inget krav på honungens ursprung.
KRAV-honung: Nektaren som bina samlar ska komma från KRAV-certifierat eller naturligt ursprung.
Konventionell biodling: Det finns inget krav på vaxet i bikuporna.
KRAV-honung: Vaxet får inte innehålla bekämpningsmedelsrester, vilket är fallet med nästan allt konventionellt vax.
Konventionell biodling: Det är tillåtet att behandla bisamhällena med insektsgift mot kvalstret varroa.
KRAV-honung: Inte tillåtet att använda kemiska bekämpningsmedel.
Konventionell biodling: Det är tillåtet att vingklippa drottningen för att förhindra att bina svärmar.
KRAV-honung: Inte tillåtet att vingklippa drottingen.
Konventionell biodling: Det finns inga regler för vilket socker/honung som ska användas som vinterfodring.
KRAV-honung: Endast KRAV-certifierat socker/honung får användas.
Konventionell biodling: Det finns inga regler om vilka material som får användas i kuporna.
KRAV-honung: Största delen av kupmaterialet ska vara av naturmaterial.
Läs hos SvD hur honung klarar envisa bakterier
Läs mer om honungen hos Saltå Kvarn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar