fredag, september 23, 2011

Daal - Indisk linsgryta

 En vegetarisk linsgryta från det folktyngda landet Indien. Jag brukar göra naan och naan-oopsies till.

Ingredienser
1 st  gul lök
2 st  vitlöksklyftor
1 st  röd chilifrukt
1 msk riven ingefära
0,5 dl olivolja
2 st  kanelstänger
1 tsk lätt stötta kardemummakärnor
2 tsk  gurkmeja
400 gram  krossade tomater
1 burk  kokosmjölk (absolut inte light)
1 msk grönsaksbuljongpulver ekologisk
3 dl  röda linser
5 dl vatten (+eventuellt mer om soppan behöver spädas ifall den blir tjock)
salt
nymald vitpeppar
1 påse  babyspenat
färsk koriander


Gör såhär:
1. Hacka lök, vitlök och chili. 
2. Riv ingefära.
3. Fräs det hackade och ingefäran i olivolja i en stor gryta utan att det tar färg.
4. Låt kanelstänger och övriga kryddor fräsa med en minut under omröring.
5. Häll i tomater, kokosmjölk, vatten och buljong.
6. Rör om och koka upp.
7. Tillsätt linser och låt de sjuda ca 8 minuter under lock tills linserna är kokta. De ska gärna ha kvar lite tuggmotstånd.
8. Smaka av med salt och peppar.
9. Tillsätt spenaten och låt sjuda ett par minuter.
10. Servera med hackad koriander och naan/naan-oopsies.


Bara bra råvaror. Inte något tillsatsstint pulvermix här inte...

5 kommentarer:

  1. Supergott recept, gjorde det ikväll. Men jag tipsar om att inte snåla på kryddorna istället för så mycket buljong, och så ha i lite extra salt istället. Jag hade i lite honung och en skvätt honung för att det skulle bli lite sötsyrligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, honung och CITRON menar jag såklart.

      Radera
    2. Tack för tipsen. Det lät gott att ha extra honung och citron till.

      Radera
  2. Har lagat det här några gånger nu och det är ett riktigt bra recept, tack så mycket! :) Lite honung i, som personen ovan skrev, är också gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Filip för din kommentar. Vad kul att du gillar receptet. Ska testa att ha honung i på måndag när jag ska göra denna igen =)

      Radera